Přesně to se stalo před necelými třemi lety. Zima byla obdobná. Na konci března ale napadlo hodně sněhu. „Zvěř už byla takzvaně nastartovaná na jaro. Zaznamenali jsme tehdy obrovské úhyny. Stavy zvěře nám klesly na polovinu," zavzpomínal předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček.

Letošní zima podle myslivců není dobrá.

„Nejenom pro nás myslivce, ale také pro lesníky. Škůdci, jako například kůrovec i různí hraboši, období bez sněhu a mrazů v pohodě přežívají. S jejich přemnožením se pak jen velmi těžko bojuje," upozornil na negativní stránku mírné zimy Michal Zubíček.

Jinak se na letošní zimu dívají zemědělci a ovocnáři. Obiloviny jsou podle pěstitelů v současné době v dobrém stavu.

„Pokud nedojde k výrazným změnám počasí, můžeme počítat s kvalitní úrodou," pochvaloval si ředitel Agrární komory Valašska Vsetín Josef Radílek.

Největším problémem jsou podle něj spodní vody. „Když nenaprší, může časem dojít ke škodám, jako je podeschnutí a podobně," vyjádřil se.

Příznivě vyhlížející úroda obilovin dělá zemědělcům radost. Bojí se ale pádu výkupních cen.

„Dobrá úroda s sebou může přinést výrazné snížení cen obilovin. A to by už tak příjemné nebylo. Sklady jsou plné. Důvodem je především embargo na dodávky do Ruska," posteskl si šéf Agrární komory Valašsko Josef Radílek.

Zatím optimisticky se na počasí dívá také valašský ovocnář Jiří Martiš ze Vsetína. „Charakterem se současná zima blíží zimám na jihu Moravy, kde se ovoci daří," svěřil se ovocnář.

Ovocnářům ale podle něj citelně chybí povrchová vláha. „Pomohly by trvalejší srážky. Ne přívalové deště, ale takzvaný zahradnický deštík," míní.

Situaci mohou zlepšit jedině nadprůměrné srážky. „Chtělo by to, aby v březnu, dubnu i květnu napršelo každý měsíc alespoň kolem sta litrů vody na metr čtvereční. Pak bude dobře. I když situaci se spodními vodami ani to nevyřeší," poznamenal ovocnář Jiří Martiš.