U na pohled složitého mechanismu postává zhruba dvacítka rybářů.

Postupně vytahují z vody šupináče, třídí podle druhu a ty, které neskončí v kádích, putují do sádek umístěných na velkých nákladních autech.

Sobotní odpoledne a v pořadí už čtrnáctý výlov místního rybníka přilákalo k jeho břehům stovky návštěvníků. Někteří jen tak sledují přepravu kaprů, štik, candátů, línů, ale i sumců a amurů, děti se od rodičů nechávají poučovat o tom, co vlastně vidí.

„Ty malé ryby se dají do malých kádí, ty velké do velkých,“ poučuje otec svého syna. Obsypáno však není jen nejbližší okolí vodní hladiny, z které je nejlepší výhled. V půlhodinových frontách postávají lidé u stánků, jež nabízejí smaženého a uzeného kapra, pstruha po staročesku i pstruha na zelenině.

Řady nakupujících se tísní i u kádí, ze kterých prodavači loví živé ryby. „Budete ho chtít zabít?“ ptá se jeden z prodávajících. Vzápětí bere kapra za látkovou plentu a ozývá se tupá rána. Tahle ryba zákazníkům z igelitové tašky už sama nevyklouzne.

Rybáři na sebe pokřikují, zdraví své rodinné příslušníky na břehu, občas se zajdou zahřát do přistavené maringotky. Po naplnění sádek, které jsou na korbách náklaďáků, řidič usedá do auta a odjíždí.

„Ryby prodáváme přímo na místě zákazníkům, menší ryby putují rybářským svazům v Hustopečích nad Bečvou nebo Bystřice pod Hostýnem. Další ryby se odváží do sádek v Zubří,“ vyjmenoval majitel rybářství Slavoj Haška. Podle něj se za sobotu od osmi hodin ráno vylovilo přes tři tuny ryb. „V neděli plánujeme vylovit ještě dalších dvě stě padesát metráků,“ upřesnil.

Výlov Velké Choryně je událost. Pro rybáře, místní, ale i přespolní, kteří si nenechají ujít šanci okusit štědrovečerního kapra o několik měsíců dříve. „Dobře, koupíme ho, ale na Vánoce už nic,“ vyhrožuje matka, když syn žadoní o koupi kluzké ryby. Nakonec se od skupinky pracujících rybářů vzdalují téměř všichni s naplněnými taškami, kbelíky i několikalitrovými hrnci. V každém z nich se ukrývá vidina chutného oběda či večeře.

Nad rybníkem krouží hejna racků. Jejich oběd se nijak zvlášť upravovat nemusí. Právě se podává.