Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm zdobí vánoční strom od minulého týdne. Letos pochází z místní lokality Sladské. Jeho slavnostní rozsvícení a s ním i rozsvícení Betlému karpatského lidu se uskuteční v pátek 27. listopadu.

Akt samotný i doprovodný program mohou lidé sledovat na kabelové televizi TV Beskyd i online na webových stránkách televize. Začne v 16.30 hodin.

„Program je tvořený především pro děti, které jsme ani letos nechtěli připravit o radost z předvánočního období. Přizpůsobili jsme tomu i moderátory. Letos to budou žáci rožnovské Základní umělecké školy,“ říká Jakub Sobotka, ředitel kulturní agentury T-klub, jež program připravuje.

Jednotka intenzivní péče ve Vsetínské nemocnici. Ilustrační foto.
Vsetínská nemocnice obnoví plánované operace až po svátcích

Diváci se mohou těšit na Jiřího Hausera a Divadlo V batohu s pohádkou Čekání s anděly na Ježíška. Vystoupí zpěvačka a režisérka Marta Santovjáková Gerlíková, která přednese Vánoční příběh.

Zazpívá i Ludmila Vašková a přidá povídání o tom, jak vznikal Rožnovský Betlém. Samotnému rozsvícení vánočního stromu, které je naplánováno na cca 17.30 hodin, bude předcházet proslov vedení města, zástupců katolické a evangelické církve a ředitele Národního muzea v přírodě.

Spolu s vánočním stromem se rozzáří také 24 světelných girland s celkem 4 800 LED diodami. Součástí výzdoby Masarykova náměstí je i 107 převěsů a girland rozmístěných po jeho obvodu. Vánoční osvětlení ozdobí také Lázeňskou ulici a lávku pro pěší u Společenského domu.

VE VSETÍNĚ ZAZÁŘÍ ŠEST STROMŮ

Ve Vsetíně je rozsvěcování vánočních stromů a výzdoby vždy spojené s Mikulášským dnem. Letos se uskuteční ve čtvrtek 3. prosince, vinou koronavirové epidemie ale bez programu v centru města. Ulicemi ale bude po celý den projíždět mikulášská družina na koňském povozu. Plánek její trasy je na webu města www.mestovsetin.cz.

Na závěr zamíří družina na Dolní náměstí, kde se v 17 hodin za její asistence a v přímém on-line přenosu prostřednictvím webu města rozsvítí vánoční výzdoba v ulicích města. Její součástí je šest vánočních stromů – dva přímo na Dolním náměstí a po jednom na Horním městě, v Panské zahradě, u vlakového nádraží a na náměstí Svobody.

Ukázka prostorů Rfitness centrum ve Valašském Meziříčí.
Pětina fitness center zkrachovala! Kde je dalších 50% nájmu? ptá se majitel

Na poslední jmenované místo nechalo město v pondělí 23. listopadu transportovat patnáctimetrový smrk ze soukromé zahrady v ulici Krátká.

„Darovali je majitelé pozemku Noemi a Jaromír Hurtovi a Dana a Aleš Konviční. Strom je to opravdu krásný, za dar moc děkujeme,“ řekl starosta Jiří Růžička.

Podle Jaromíra Hurty bylo v plánu v dohledné době smrk pokácet, jeho kořenový systém ohrožoval inženýrské sítě a také deformoval přilehlý chodník.

„Těší nás, že se pro něj podařilo ještě najít využití. Jsme rádi, že v naší zemi a v našem městě máme stále svobodu slavit Vánoce a používat vánoční symboly. Rovněž nás těší, že tento strom bude rozdávat radost lidem z Valašska po celou dobu svátků a připomínat příchod toho největšího Světla, dítěte narozeného o Vánocích v Betlémě,“ řekl Jaromír Hurta.

V MEZIŘÍČÍ POŘÍDILI OCHRANOVSKÉ HVĚZDY

Na náměstí ve Valašském Meziříčí budou vánoční strom rozsvěcovat první adventní neděli 29. listopadu v 17 hodin. Letos kvůli protiepidemickým opatřením jen symbolicky bez tradičního Mikulášského jarmarku a doprovodnému programu.

Zato ale s novou výzdobou.

Manželé Lukáš a Ivana Spitzerovi z Muzea regionu Valašsko pro tradiční způsob sušení ovoce. Nyní vedou projekt zaměřený na záchranu starých valašských sušíren.
Manželé Spitzerovi oživují dávnou tradici, zachraňují staré valašské sušírny

„Vzrostlý smrček na náměstí je jedním z hlavních symbolů Vánoc v našem městě. Jeho výzdoba však pomalu dosloužila, tak jsme nakoupili novou. Její součástí jsou i takzvané Ochranovské hvězdy, jejichž tradice je stará více než 160 let, a tvoří prapůvod všech vánočních hvězd,“ přiblížila novinku místostarostka Yvona Wojaczková.