Členové Rožnovského parlamentu se schází pravidelně každé tři týdny. Nápad uspořádat výzvu Ukliďme naše město před adventem vznikl na říjnovém setkání. Do praxe jej žáci uvedli v druhé půlce listopadu. Rozdělili se do dvou skupin a uklidili oblasti v okolí Skalky, hřbitova a Lázu.

„Společně se nám podařilo odpadem naplnit sedm pytlů. Našli jsme kovovou bednu na pivo, láhve od alkoholu, spoustu plechovek, bot, oblečení nebo autokoberečků. Výsledkem akce byl minimálně dobrý pocit z čistějšího města a přírody,“ řekl Emil Andrys ze Základní školy Pod Skalkou.

Muzeum regionu Valašsko zve na výstavu fotografií zachycujících zimní lidové tradice na Valašsku. Na snímku kurátorka výstavy Lenka Šemorová.
Zimní valašské zvyky. Trojice fotografů vystavuje na zámku

Do výzvy se mohla zapojit také široká veřejnost a obyvatelé Rožnova pod Radhoštěm zasílali tipy na nejvíce znečištěná místa ve městě.

„Máme zde rozhodně spoustu míst, na která se musíme zaměřit. Podle občanů je jednou z takových oblastí ulice Pod Hrází a zde přilehlý lesík. Už teď se připravujeme na Dny Země 2023, které nás čekají na jaře, a věříme, že do další výzvy se připojí i široká veřejnost a společně uklidíme město,“ doplnila Lucie Janků z rožnovské radnice.