Obnova areálu počítá s výsadbou nových stromů a vznikem odpočinkových zón.

K odpočinku poslouží obyvatelům města také 12 tisíc metrů čtverečních nově vysázeného trávníku. „Je vhodný například k pořádání pikniků," řekl Tomáš Gross.

Kácení se vyhne starým stromům. Správci parku pouze prořežou a prosvětlí jejich koruny. „Je nutné snížit riziko nekontrolovatelného pádu větví a rozštěpení kmene," vysvětlil mluvčí Tomáš Gross.

Podloží parku historicky tvoří štěrková náplava z nedaleké Rožnovské Bečvy.

„Z toho důvodu mají stromy mělký kořenový systém," okomentoval Jaroslav Miller z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Zároveň však dodává, že nehrozí žádné výrazné nebezpečí vyvrácení stromů kvůli ukotvení v zemi.

Nová podoba parku se zaměřuje také na ochranu živočichů. Vznikne tu dvacet broukovišť.

„Jedná se o volně položená torza kmenů nebo pařezy, ve kterých sídlí hmyz," popsal Miller. Zároveň dodal, že je rozhodující, jestli je broukoviště ve stínu nebo v polostínu a do jaké míry se dotýká země.

V parku mají své kolonie také netopýři. „Sídlí v dutinách stromů, proto je třeba jejich sídla výrazně neprořezávat a neničit," upozornil pracovník CHKO. A dodal, že park slouží netopýrům jako významný potravní zdroj.

S úpravou městských sadů se začne ještě letos na podzim. Hotovo by mělo být ještě před letní sezonou v příštím roce.

Podle projektu na obnovu parku z roku 2014 by měly práce vyjít na celkem 6,2 milionu korun.

Kromě zásahů do zeleně vzniknou v parku také odpočinkové plochy s novými lavičkami, odpadkovými koši a dalším vybavením.

Rožnovský park zabírá rozlohu 16 hektarů. Odpočinek nabízí obyvatelům Rožnova od roku 1820. Ještě do počátku 20. století sloužil areál pacientům klimatických lázní. Jeho hlavní osu tvoří lipová alej a několik stovek vzrostlých stromů. Poslední výraznější zásah zažil park v 90. letech minulého století.

BARBORA ČANDOVÁ