V cyklu, který pořádá hudebník, zpěvák a producent Zbyněk Terner ve spolupráci s T klubem – kulturní agenturou, vystoupí kromě tuzemských muzikantů také umělci ze Slovenska, Velké Británie, USA a Brazílie.

„Jazzmenu je synonymem pro festival dobré hudby, což znamená, že i když je v názvu jazz, dramaturgie se toho striktně nedrží a uvádí i nejazzové projekty,“ říká pořadatel Zbyněk Terner.

Cyklus je rozprostřený do měsíce října. Tvoří jej čtyři koncerty na čtyřech různých místech v Rožnově pod Radhoštěm. „V letošním roce poprvé také v hudebním klubu Vrátnice, což je ideální místo pro vystoupení energické mladé kapely The Rainbreakers z Velké Británie,“ vysvětluje svůj dramaturgický záměr Zbyněk Terner.

Letošní ročník má největší zastoupení zahraničních umělců. Podle pořadatele jsou všichni opravdu špičkovými interprety koncertujícími na festivalech po celém světě.

„To, že jazz je stále živý a stále se vyvíjí, dokazuje účast skvělého mladého a přesto velmi vyzrálého slovenského kytaristy Petera Palaje, na jehož koncert bych rád pozval jak stálé příznivce tohoto žánru, tak všechny, kteří jeho krásu touží objevit,“ dodává Jakub Sobotka, ředitel spolupořádající kulturní agentury TKA.

PROGRAM JAZZMENU 2019

Luciana Pires Band (Brazílie/Česká republika)

úterý  1. 10. od 19.00 – Hotel Energetic

V současné době má zpěvačka Luciana Pires projekt, který zdůrazňuje spojení brazilské hudby, jazzu a soulu. V letech 2017 a 2018 koncertovala v Lisabonu v Portugalsku, v lednu 2019 měla svůj první koncert v pobočce legendárního newyorského jazzového klubu BLUE NOTE, která byla slavnostně otevřena v jejím rodném Sao Paulu. Na kytaru začala v osmi. Když jí bylo 17, složila píseň „Fim de tarde com você“, která vyšla na jejím debutovém albu (2008). Píseň upoutala pozornost a otevřela cestu k dalším nahrávkám. Její druhé album s názvem „Deixa com o Destino“ (2011) bylo již distribuováno společností Sony Music. Kromě doprovodného tria Marek Novotný – piano, Max Makagonov – kontrabas, Jiří Slavíček – bicí se představí také dvě sboristky, Josefína Čermáková a Barbora Fialová.

Peter Palaj Trio (Slovensko)

středa 16. 10. od 19.00 – Brasserie Avion

Kytarové trio zvolenského rodáka, které hudebně doplňuje Róbert Ragan ml. na kontrabas a Kristián Kuruc na bicí. I přes mladý věk tohoto kytaristy můžete v jeho hře slyšet velmi silný odkaz na jazzovou tradici. Repertoár tvoří hardbopové autorské kompozice, jakož i převzaté skladby v originálních úpravách, podané ve stylu moderního jazzu.

Skladatel a kytarista Peter Palaj letos natáčí své debutové album, na němž zazní převážně autorské skladby zkomponované v době studií na brněnské JAMU, kde v loňském roce absolvoval.

The Rainbreakers (Velká Británie)

úterý 22. 10. od 19.00 – Klub Vrátnice

Kapela nominovaná The British Blues Awards na Cenu pro nejlepšího začínajícího umělce za rok 2016 je čerstvou novou tváří britského blues rocku. Skupina si vytvořila výrazný a charakteristický zvuk, který ztělesňuje spojení dynamických hudebních prvků, jež překlenují „propast“ mezi blues, rockem a soulem. Kapela je obzvláště fascinovaná zvuky minulosti, od soulových melodií a psychedelických zvuků až po garážové riffy a R&B groovy a zároveň se ztotožňuje se soundem vlastní generace.

Souběžně s vydáním debutového alba „Rise Up“ časopisy Blues Magazine, Blues in Britain a Blues & Soul přinesly profily nové svěží skupiny na blues rockové scéně, zatímco rozhlasové stanice po celé zemi, nejvíce překvapivě „The Paul Jones Blues Show“ na BBC Radio 2, hrály jejich písně.

Lee Davison Quartet (USA/Česká republika)

středa 30. 10. od 19.00 – Hotel AGH

Fenomenální zpěvák s hlasem jemným i hrubým, nepřekonatelným v soulu a gospelu. Lee pochází z amerického Bostonu a od mládí měl ke gospelu blízko. Ještě ve státech založil profesionální mužský gospelový kvartet, a později gospelový sbor Harvardské univerzity. Tentokrát zazpívá také blues, swing a jazz za doprovodu tria známého bubeníka Otty Hejnice, které koncertuje po celém světě a na jaře letošního roku například jelo turné po Mexiku.