Slavnostního zahájení oslavy se kromě vedení školy, zaměstnanců a studentů zúčastnili také další hosté, například starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš. O doprovodný kulturní program se postaral Valašský soubor písní a tanců Radhošť.

Škola několikrát měnila svůj název

„Naše škola za dobu své existence, tedy od roku 1897, změnila několikrát svůj název, všichni ji ale známe jako rožnovskou zemědělku, která má dnes pevné místo ve středním vzdělávání,“ řekl ve své řeči ředitel školy Jaroslav Mandula. Podle ředitele má škola i do budoucna svůj potenciál a jasný cíl. „Chceme našim absolventům zvednout sebevědomí, protože si musí uvědomit, že právě oni jsou živiteli národa, kteří jsou často podceňováni,“ podotkl.

Projev ředitele vystřídala řeč starosty, který vzpomněl na zakladatele školy Emanuela Vencla. Škole následně popřál do dalších let.

Součástí oslavy byl také den otevřených dveří pro širokou veřejnost, který pokračuje ještě i dnes. Všichni zájemci si mohou prohlédnout interiér školy, odborné učebny a laboratoře, výstavu drobných domácích zvířat nebo zemědělské techniky. Mimo jiné nechybí ochutnávky výrobků, které připravovali studenti se svými učiteli. Prohlédnout si školu přišla také žačka valašskomeziříčské základní školy Lucie Pardubová. „V budoucnu bych tu chtěla studovat obor agropodnikání. Mám ráda zvířata, a tak bych s nimi chtěla pracovat,“ prozradila dívka důvod své návštěvy.

Věděla jsem, že chci být u zvířatOsmnáctiletá Anna Žárská (na snímku) ze Vsetína bydlí v bytě, dosud neměla žádné domácí zvíře a navíc je vegetariánka. I přesto se ale rozhodla pro studium oboru agropodnikání a dnes je už ve čtvrtém ročníku. Její největší láskou jsou zvířata a jejich chov má podle ní i v dnešní době velký smysl. „Lásku ke zvířatům mám už od dětství. Když jsem si pak vybírala střední školu, můj cíl byl, abych s nimi mohla pracovat,“ začíná své vyprávění sympatická studentka. Původně se hlásila na veterinu, ta jí ale nevyšla. „A protože na Střední škole zemědělské a přírodovědné v Rožnově studoval i můj otec, nastoupila jsem sem, kde se také chovem zvířat zabýváme,“ pokračuje Anna.

Anna Žárská ví jistě, že se chce v životě věnovat zemědělství.Zdroj: DENÍK/Eva LukášováPo maturitě, která ji čeká na jaře, z ní bude agropodnikatelka. „Je to vlastně farmář s maturitou. V mém oboru probíráme předměty o chovu zvířat a pěstování rostlin odborněji. Je to docela těžký obor, člověk musí mít vlohy a cit k zemědělství,“ domnívá se. Po absolvování střední školy se ještě chystá pokračovat na vysoké škole. „Chtěla bych jít do Brna na veterinu, obor hygiena v potravinářství. Pokud mi to ale nevyjde, od zemědělství se nechci vzdálit. Budu pracovat jako zootechnik nebo ošetřovatel,“ podotkla studentka.

Na otázku, zda jí jakožto vegetariánce nevadí, že se při studiu setkává s porážkou zvířat, odpovídá, že tuto skutečnost bere racionálně. „Je to pro mě trochu složitější, ale nechci být nijak hysterická. Nikdo kvůli mně nepřestane zvířata zabíjet. Vegetariánem jsem jenom pro svůj pocit a svůj názor nikomu nevnucuju,“ uzavřela usměvavá Anna Žárská.