Aktuálně je nejhorší situace (k 8. červenci) na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí, která má dlouhodobý měsíční průtok vody pouze 3 % ze 100. Špatná situace je také na zlínské Dřevnici.

„Někteří odborníci tvrdí, že vlastně ještě neskončilo sucho z loňského léta, pořád se nás drží," říká mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Problém vysychání koryt, který může skončit vyhlášením úsporných opatření s nakládáním vody v domácnostech či firmách, je dlouhodobý.

„Stav vodních toků nyní odpovídá situaci, která byla v roce 2003, což byl velice suchý rok. Vysychání koryt dělá zásadní problémy hlavně odběratelům povrchových vod. V případě, že vody bude stále méně, na základě jednání s obcemi sáhneme stejně jako vloni k úsporným opatřením," podotýká Petr Chmelař.

Lidé tak například nebudou moci zavlažovat zahrádky, nebudou smět umývat auta či napouštět bazény.

Vysychání koryt se obávají především rybáři.

„Naštěstí je to zatím bez úhynu, což ale musím zaklepat na stůl," říká například Milan Býček, jednatel rybářského spolku z Uherského Hradiště.

Zemědělci se zase obávají loňského scénáře. Přišli o úrodu kukuřice a cukrové řepy. „Snad hůře nebude," modlí se předseda Okresní agrární komory Kroměříž Jan Hašek.

Naději zemědělcům dává meteoroložka Dagmar Honsová. Sucho se podle ní v nadcházejících týdnech nemá drasticky prohlubovat. Už příští týden slibuje bohaté srážky. „Do konce července budou dny oblačné s občasnými dešťovými přeháňkami. Nečekáme žádné teploty ke čtyřicítce. Také srpen bude srážkově průměrný," předpovídá.