Šeptandu rozvířila březnová tragická dopravní nehoda, při které dvacetiletý řidič v BMW srazil v místní části Hážovice teprve třináctiletou dívku. Ta vážným zraněním podlehla v nemocnici. (informovali jsme ZDE). I tato nehoda údajně mohla být následek toho, že si někteří řidiči dělají z ulic závodní dráhu. Policisté tyto informace prověřují, konkrétní důkazy však podle jejich sdělení prozatím chybí.

Debata o nelegálních závodech a bezpečnosti na silnici obecně pronikla i na poslední zasedání rožnovského zastupitelstva. Rozvířil ji zastupitel Jiří Brož (TOP 09). „Je pravda, že někteří naši spoluobčané pořádají po městě tuningové závody?" ptal se Jiří Brož zastupujícího velitele městské policie Marka Grossmanna, který na zasedání předkládal prezentaci o činnosti strážníků za uplynulý rok. „O takových akcích nemám informace. Jestli narážíte na tu nešťastnou událost, co se stala v Hážovicích. Já sám bydlím v Tylovicích (sousední městská část pozn. redakce), a že se tam překračuje rychlost, to ano. Ale že by to byly závody, to se mi nezdá. Neviděl jsem nic takového a pohybuji se na té silnici dost často," reagoval Marek Grossmann.

Nicméně podle dalšího zastupitele Jaromíra Koryčanského (KDU-ČSL) jsou nelegální závody v Rožnově prakticky veřejným tajemstvím. „Je smutné, že to nevíte. To mě moc mrzí. Mohlo se předejít tomu, k čemu došlo. Od mladších generací se dozvídáme, že na benzinových pumpách se tito hošani skutečně scházeli a už delší dobu tyto závody pořádali. Okruh Rožnov, Hutisko, Bečva a zpátky," řekl Jaromír Koryčanský.

Vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková potvrdila, že i ke kriminalistům se zvěsti o údajném závodění v silných autech v Rožnově dostaly. „Tuto informaci máme a prověřujeme ji," řekla Lenka Javorková. Vyšetřování však zatím konkrétní důkaz nepřineslo.

Rovněž tvrzení, že nedávná smrtelná nehoda v Hážovicích byla následek nelegálního závodu, podle ní nelze nyní potvrdit. „Vyšetřování nehody pokračuje. V současné době čekáme na výsledky zadaných znaleckých posudků. Z nich se mimo jiné dozvíme, jakou rychlostí řidič vlastně jel," řekla Lenka Javorková.

Tragická nehoda v Hážovicích také rozvířila obecnou debatu o bezpečnosti chodců ve městě.

Osadní výbor Hážovic už se v této věci dopisem s konkrétními požadavky obrátil na rožnovskou radnici.

„Tento požadavek je iniciován i nedávnou tragickou událostí v naší obci. Víme, že žádný technický prostředek úplně nezabrání nehodám, ale chceme jim maximálně předejít," napsali Pavel Bolek a Petr Kulišťák z osadního výboru Hážovic. Mimo jiné žádají o umístění ukazatele rychlosti jízdy či měření rychlosti mobilním radarem.

A ozývají se i lidé z jiných částí města. Třeba Radim Žižka, který bydlí v Rožnově v ulici Hradišťko. Jeho dům a zahrada sousedí s frekventovanou širokou silnicí. Na poslední zastupitelstvo přišel mluvit i za své sousedy. „Chceme předejít katastrofě, co se stala v Hážovicích," řekl zastupitelům Radim Žižka.

Rychlost, kterou někteří řidiči projíždějí nejen kolem jeho domu, je podle něj doslova extrémní. „Auta tam nejezdí padesátkou, ale i osmdesát devadesát," uvedl Rožnovan.

Místní proto požadují, aby se na jejich ulici znovu vrátilo omezení na maximální třicetikilometrovou rychlost, které zde ještě před rokem platilo. Navrhl také umístění retardéru či vyznačení zákazu předjíždění a plné čáry na silnici nebo úpravu přechodů pro chodce.

„Také aby tam policie měřila rychlost alespoň jednou dvakrát týdně. Aby lidé věděli, že se tam měřívá. To bude vůbec nejlepší prevence," míní Radim Žižka.

Zastupitelé se shodli, že problémových míst je v Rožnově více. Starostka Markéta Blinková přislíbila, že nasbírané podněty dostanou odbory správy majetku i investic rožnovské radnice a budou se jimi zabývat.