Podle něj mohla stavba patřit k dominantám města. Dnes je však zchátralá a pro Rožnov představuje velmi špatnou vizitku. „Pokud by se budovu podařilo citlivě zrekonstruovat do původního stavu, bylo by to úplně úžasné. Nádraží by zase mohlo Rožnovu dělat reklamu a čest, ne ostudu, tak jako je tomu nyní," říká Pavel Jakubík.

Rožnované na neutěšený stav upozorňují dlouhodobě. Vadí odhozené lahve, odpadky či bezdomovci. „Vlakové nádraží by si určitě zasloužilo zvelebení. Budova je jako černá díra. Jen těžko si představím, že tam má člověk čekat na spoj," posteskla si už dříve Rožnovanka Hana Měrková.

Pozornosti vedení města a městských zastupitelů stav nádraží pochopitelně nemohl uniknout. O zajištění nápravy se snaží dlouhodobě. Háček je ale v majetkových poměrech. Nádraží totiž nepatří městu, ale Českým drahám (ČD).

DOBROU ZPRÁVU PŘINESL KRAJSKÝ RADNÍ

Dopravce má však v dohledné době nemovitost převést Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

I přes složité majetkové vztahy se ale zdá, že po letech se objevuje světlo na konci tunelu. Optimistickou informaci přinesl na dubnové zasedání městských politiků v Rožnově krajský radní pro dopravu a rožnovský zastupitel Jaroslav Kučera (KSČM). „Po dvou letech váhání, zda lze nebo je vhodné rekonstruovat nádraží v Rožnově, se mně podařilo dosáhnout toho, že se přece jenom Správa železniční dopravní cesty rozhodla opravu provést," oznámil Kučera zastupitelům. Má se týkat budovy nádraží, nástupiště i kolejí v takovém rozsahu, aby stanice splňovala standardy odpovídající 21. století.

Podle Jaroslava Kučery se letos začne s projektovou přípravou. Samotná rekonstrukce by mohla odstartovat v roce roce 2017. „Předpokládané zdroje, které se ještě budou upřesňovat, jsou sto padesát milionů korun," prozradil Kučera.

Vedení města informace potěšila. „Pro Rožnov jsou to velmi dobré zprávy. Naši předchůdci i my jsme se snažili, abychom dosáhli nějaké změny. Trvá to dlouho a je to boj. Toto je první vlaštovka, že už se to snad rozjede," reagoval na vidinu opravy nádraží starosta města Radim Holiš (ANO).

Pracovníci SŽDC ale nadšení Rožnovanů prozatím mírní. Potvrdili, že požadavek města na opravu nádraží evidují a hledají cesty, jak mu vyhovět. Zřejmě však zbývá urazit ještě dlouhou cestu. „Rozhodně bych si netroufal tvrdit, že bychom již příští rok mohli mít zpracovaný projekt stavby," sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Projektu podle jeho slov předchází celá řada studií týkajících se vlivů na životní prostřední, ekonomické návratnosti, studie proveditelnosti stavby a další. „Jejich zpracování obvykle trvá rok až dva roky. V neposlední řadě situaci také komplikuje fakt, že budova nádraží je stále v majetku Českých drah," upozornil Illiaš.

PŘEVOD V ČERVNU

Jednání o převodu majetku mezi ČD a SŽDC, který se týká celkem 1051 nádražních a dalších 523 provozních budov a pozemků, se vleče léta. Vláda jej schválila na konci minulého roku. Podle Marka Illiaše by k převodu mohlo dojít letos na začátku června.

Související Rekonstrukce autobusového nádraží v Rožnově pod Radhoštěm