Blížím se k rožnovskému městskému parku, dějišti akce. Už z dálky vidím, že o návštěvníky není nouze. Procházím vstupní branou a už se přede mnou otevírá alej stánků. Ze všech se linou neodolatelné vůně nejrůznějších delikates.

Procházím parkem a pozoruju, co je v nabídce. Šneci po burgundsku s bylinkovým máslem, husí játra foie gras s jablky a cibulkou, grilovaná hovězí dozrávaná kýta, kachní paštika s brusinkami, medový bůček, grilovaný hermelín nakládaný v javorovém sirupu. K tomu dorty, zmrzliny, palačinky, velký výběr limonád, vín, piva.

To všechno je jen zlomek toho, co je tady k dostání. Moje oči nevědí, kam se dívat dřív. Sliny se sbíhají o to víc, když si všichni okolo (a že jich bylo - stovky, ba možná i tisíce) očividně pochutnávají na tom, co si z té široké nabídky vybrali.

„Doufám, že se všichni skvěle bavíte a už za chvíli se můžete těšit na kuchařský duel Zdeňka Pohlreicha a Petra Novotného,“ upoutá mě známý hlas, který zní celým areálem.

Soutěž Memoriál Dušana Růžičky - O nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového.  Soutěžící Štěpán Pospíšil.
Štěpán Pospíšil: Udýchat odzemek dá zabrat i zdravému sportovci

Ten hlas patří moderátorce festivalu, herečce Markétě Hrubešové. Vydávám se k terase společenského domu, kde se má kuchařské klání uskutečnit.

Pod terasou už postávají hloučky lidí, které se každou minutu zvětšují. Kuchařské umění známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si zkrátka nechce nikdo nechat ujít.

Během chvíle zde stojí stovky lidí. Všichni napjatě očekávají, jakou show Pohlreich předvede.

Dočkali jsme se. Vedle Markéty Hrubešové už na terase stojí oba aktéři. Tím druhým je šéfkuchař Petr Novotný z Grandhotelu Tatra ve Velkých Karlovicích.

„Každý z vás má na stole stejné suroviny. Vašim úkolem je uvařit z nich tři chody. Musíte použít všechny, vynechat můžete jen jednu,“ sděluje moderátorka divákům i kuchařským hvězdám, oč následující půlhodinu půjde.

Zatímco Petr Novotný přípravy svých jídel příliš nekomentuje, Zdeněk Pohlreich svými průpovídkami, v nichž nejde pro peprnější slovo daleko, baví všechny přítomné.

„Rád bych těch porcí udělal víc, abyste ochutnali vy všichni, ale mám sociální cítění, takže víc porcí dělat nebudu. Ono to totiž nebude k žrádlu,“ kroutí hlavou televizní šéfkuchař nad pánvicí s jídlem, do kterého přimíchal i jednu z povinných surovin - lunchmeat z konzervy.

Půlhodina utekla jako voda a oba pánové už dávají své pokrmy posoudit porotě. Všem je jasné, že oba kuchaři uvařili stejně výborně. Vítězem je nakonec vyhlášený „místní“ kuchař Petr Novotný.

Zvonečkový jarmark v rožnovském skanzenu
Dřevěné městečko obsadí hrnčíři, keramici a dráteníci

Show potleskem končí a lidé se opět rozcházejí, aby pokračovali v ochutnávání lahůdek. Jsem mezi nimi. Cestou se dávám do řeči s Natálií Bajerovou z Nového Jičína.

„Je to tady skvělé. Zatím jsme ochutnali třeba argentinské hovězí, trhané hovězí nebo cupcaky. Ale nejvíc jsem nadšená ze Zdeňka, toho miluju,“ prozrazuje mi fanynka dobrého jídla a obě si už přejeme dobrou chuť k následujícímu debužírování.