„Po úterní schůzce s KDU budeme vědět, zda s námi jde do čtyřkoalice. Pokud ne, vytvoříme koalici ze stran, které byly doteď ve vedení města,“ řekl včera Radim Holiš.

V případě odmítavého postoje lidovců by tedy trojkoalici tvořilo hnutí ANO, ve volbách druzí Nezávislí Rožnováci a třetí Zdravý Rožnov. Dohromady by zástupci těchto subjektů obsadili 14 z jedenadvaceti křesel v zastupitelstvu.

Nabídku ke koaliční spolupráci dostalo KDU-ČSL v sobotu. U lidovců se ale s velkým nadšením nesetkala. „Dostali jsme nabídku na účast v širší koalici, která by byla ANO, Zdravý Rožnov, Nezávislí (Rožnováci) a KDU. S tím, že bychom dostali jednoho radního. To je pro nás celkem nepřijatelné, protože jeden radní by tam hrál třetí čtvrté housle,“ řekl včera lídr lidovců v komunálních volbách Jaromír Koryčanský.

Ilustrační foto.
V Rožnově se rýsuje staronová koalice

KDU-ČSL tedy nabízené odmítla, zároveň přišla s vlastním návrhem - koalicí složenou z ANO, Zdravého Rožnova a lidovců. Bez účasti ve volbách druhého nejsilnějšího subjektu: Nezávislých Rožnováků. Na návrh lidovců pro změnu nepřistoupilo ANO. „Přišli zpátky s tím, že trvají na nabídce jednoho radního ve čtyřkoalici. Tato velká čtyřkoalice je ale pro nás, a myslím si, že i pro Zdravý Rožnov, nevýhodná. Každopádně se sejde náš výbor a nabídku ještě zváží. My pak také máme ještě jednu variantu, s tou však zatím nechceme jít ven,“ doplnil Jaromír Koryčanský.

Ať už vznikne koalice s lidovci, či bez nich, podle Radima Holiše (ANO) bude nejdůležitější složení rady města. „Chceme ji mít funkční a ještě lepší, než byla. Až nebudeme mít dvě varianty (složení koalice), ale jen jednu, pak řeknu poměr sil v radě,“ ujistil Radim Holiš.
V obou variantách koalice počítá ANO s tím, že obsadí post starosty. Tím by zůstal právě dosavadní první muž radnice Radim Holiš. „Dále se bavíme o místostarostovi za Nezávislé Rožnováky. U ostatních pozic je to zatím otevřené podle vyjednávání. Ve středu už bychom měli vědět víc,“ doplnil Holiš.

Starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš (ANO).
Volby v Rožnově ovládlo ANO, uspěli i současní koaliční partneři