Exekuce vznikla na základě návrhu bývalého zaměstnance Tesly Rožnov, který utrpěl v 90. letech pracovní úraz.

Soudil se s IPR, která je jako právní nástupce Tesly za tento úraz zodpovědná.

„Bylo mu přiznané odškodnění, které nebylo vyplacené. Proto byla nařízena exekuce. Domnívám se, že nebude pokračovat do té doby, než o vlastnictví budov rozhodne krajský soud,“ sdělil Deníku právní zástupce firmy IPR Jiří Bönisch.

PODLE IPR ROŽNOV ODMÍTÁ SMÍRNÉ ŘEŠENÍ

Prioritou IPR je podle něj odkup nemovitostíí městem.

„Pokud by exekuce byla z nejrůznějších důvodů zastavená, můj klient se nikdy nebránil tomu, aby nemovité věci byly za úplatu převedené do vlastnictví města Rožnov,“ uvedl Bönisch. V minulosti se už o tom podle něj jednalo.

„Věc mohla dávno skončit smírem, ale město se k tomu postavilo negativně a jednání skončila nezdarem,“ doplnil právní zástupce.

Hasiči zasahují v pondělí 28. ledna 2019 u požáru stodoly na pasekách v údolí Jezerné ve Velkých Karlovicích.
Stodolu hasili sněhem, cisterny zůstaly pod kopcem

Právní oddělení rožnovské radnice činí všechny zákonné kroky k tomu, aby dražbě zabránilo.

„Jaké konkrétně z pochopitelných důvodů nezveřejníme, abychom nesnížili šanci na jejich úspěšnost. Zda se to podaří, ukážou až následující měsíce, kdy bude rozhodovat soud,“ sdělil starosta Rožnova Radim Holiš.

Pokud se nepodaří dražbu zastavit, přistoupí město ke krizové variantě.

„Případné dražby bychom se zúčastnili, abychom majetek zachránili. Ale nedokážu si představit, že někdo jiný koupí nemovitost bez pozemku. Město je totiž vlastníkem pozemků pod budovami i kolem nich. Případní zájemci mohou být jen z řad spekulantů,“ myslí si starosta Radim Holiš.

STĚHOVÁNÍ JE AŽ POSLEDNÍ VARIANTA

Kdyby i přesto došlo ke koupi třetí stranou, přijde na řadu nejkrizovější varianta.

„Pak bychom se snažili dohodnout na nájmu. Když ani to ne, přišlo by na řadu stěhování. Naše stávající budovy by nové žáky zvládly, nebojím se, že by se neměli kde učit. Ale to je opravdu předčasné, stěhování nechystáme, existuje spousta kroků před touto nejkrizovější variantou,“ ubezpečil Radim Holiš.

VEDENÍ ŠKOLY I RODIČE JSOU ZATÍM OPTIMISTÉ

Jako krizovou nevnímají situaci ani zaměstnanci a rodiče dětí ze Základní školy Záhumení, jejíž budova je jednou z těch, o které se vede soudní spor.

„Už jsme si zvykli, že chvíli patří budova městu, chvíli IPR. Soudy nejsou schopné definitivně rozhodnout. Samozřejmě doufáme, že se tak stane ve prospěch města a ve prospěch dětí, které jsou tu šťastné,“ komentovala aktuální náladu ve škole ředitelka Jana Flesarová.

Všichni jsou optimisté. „Rodiče ani zaměstnanci školy se neznepokojují, věříme v dobrý konec,“ dodala ředitelka.

Připustila, že podle zápisů se v minulých letech mírně snížil počet žáků, které rodiče do školy přihlašovali.

Teď se ale situace uklidnila a stabilizovala.

„Letos máme stejné počty dětí jako vloni,“ srovnala Jana Flesarová.

Radek Jeřábek (v červeném).
Radek Jeřábek: Maminka pochází ze Zlína, na Valašsku jsme trávili prázdniny

Soudní tahanice mezi městem Rožnov a společností IPR se vlečou už šestnáct let. Ve věci vlastnictví budov základní a mateřské školy rozhodoval krajský soud: obě přiřkl městu.

Nejvyšší soud ale loni v říjnu rozsudek zrušil a vrátil spor k novému projednání.

Město se dlouhodobě snaží prokázat, že budovy přešly do jeho vlastnictví ještě před privatizací na základě hospodářské smlouvy.

S tím však IPR, která je nyní v katastru nemovitostí vedená jako jejich vlastník, nesouhlasí.

ROŽNOV TRVÁ NA SVÉM

V polovině loňského prosince navíc přišel výše zmíněný exekuční příkaz. Podle právního zástupce Rožnova Thomase Mumulose může exekutor přistoupit k prodeji nemovitostí.

„Tomu však musí předcházet řada úkonů, které podle všeho ještě nebyly provedené,“ uvedl.

Kroky právního oddělení směřují k tomu, aby se budovy neprodaly v exekuci dříve, než soud rozhodne o určení jejich vlastnictví.

„Naší prioritou zůstává prosadit v probíhajícím řízení skutečnost, že vlastníkem nemovitostí je Rožnov. Tím by exekuční příkazy zanikly,“ uzavřel Thomas Mumulos.