Osmadvacetiletý Rosťa je s místní čertovskou družinou bytostně spjatý. Obchůzek se účastní od útlého dětství, na sobě měl snad všechny masky a s jejich výrobou pomáhá každému, kdo si o pomoc řekne.

Pobíhat vesnicí v masce čerta jej baví a o to víc jej mrzí, že zrovna letos se kvůli zdravotním problémům nemůže účastnit. „Za čerta jsem běhal už jako dítě, snad od šesti let,“ začíná se svým vyprávěním sympatický mladý muž.

Na základní a střední škole oblékal kostým koně. „Ta maska se mi líbila a navíc jich ani moc nechodilo. Po čase jsem si ale řekl, že chci změnu a od té doby chodím za čerta,“ pokračuje. Masku i kostým měl původně půjčené. Když se ale přidal ke skupině dospělých, rozhodl se si ušít vlastní.

První sníh zasypal 30. listopadu 2017 ulice Vsetína.
Na Valašsko dorazil první větší nápor zimy. Kamiony mají problémy

„Základem šití je perfektně vyčiněná ovčí kůže. Její shánění není nic jednoduchého. Někdo jezdí po jarmarcích, někdo na burzu do Polska. Já mám známého v Poteči, který mi je prodává,“ prozrazuje Rosťa. Na jednoho čerta je zapotřebí sedm až osm ovčích kůží. „Jedna stojí asi pětistovku, takže ta výroba se i docela prodraží,“ podotýká.

Poctivě ušitý kostým podle něj ale vydrží i desítky let, během kterých jej stačí už jen opravovat. „S přešíváním se ale maska docela zmenšuje, pak mají někteří chlapi problém, protože se do ní nevlezou,“ říká s úsměvem.

Kolik masek ušil, přesně neví. „Sám jsem ušil sobě a bráchovi. A pak šijeme společně s kamarády. Třeba před třemi roky jsme s kamarádem ušili celé dva čerty, dělali jsme je po večerech asi týden v kuse,“ vzpomíná.

Knihovna lákala vůní perníčků a svíček.Vůně perníčků a svíček přilákala desítky návštěvníků do Turistického informačního centra ve Vsetíně. Konala se tu tradiční akce s názvem Valašské vánoce.
Knihovna lákala vůní perníčků a svíček


Rosťa Liška považuje mikulášskou obchůzku za tradici a nedokáže si představit, že by nebyla. Proto je rád, že se družina plní novými členy. „Za poslední roky se zájem zvýšil. Chodí nás tak kolem třiceti a jsem rád, že o to mají mladí zájem,“ netají svou radost.

Že se tradice v obci drží, těší i její vedení. „Jsme rádi, protože je to v dnešní době už zároveň jedna z mála událostí, při které se lidé sejdou,“ řekl místostarosta Miroslav Brlica. Dodal, že francolhotští čerti navíc slaví úspěch. „Lidé si je volají i třeba na Vsetín nebo do Valašských Klobouk. Kolikrát ani všechno nestíhají, a to si berou i dovolenou,“ podotkl místostarosta.

Letošní vánoční strom, který se rozsvítí 1.12.2017 na náměstí Svobody ve Vsetíně darovala městu paní Šafaříková z Hrbové.
Nové vánoční ozdoby stály téměř půl milionu

Tradice mikulášských obchůzek se týká i většiny ostatních vesnic na Hornolidečsku. A jejich obyvatelé jsou tomu rádi. „Jsou to pěkné tradice, které by se měly dodržovat,“ vyjádřila se Jana Zádrapová ze Študlova.

Podle ní je škoda, že tento zvyk na některých místech upadá. „Proto mě těší, že se letos u nás chystá dobrá parta ogarů, ke kterým se poprvé připojí také můj manžel,“ dodala Jana Zádrapová.

Kdy a kde potkáte čertovskou tlupu

Študlov sobota 2. 12.

Valašské Příkazy sobota 2. 12.

Horní Lideč sobota a neděle 2. a 3. 12.

Francova Lhota pátek a sobota 1. a 2. 12.

Valašská Senice sobota 2. 12.

Lačnov sobota a neděle 2. a 3. 12.

Lužná neděle 3. 12.

Valašská Polanka sobota a neděle 2. a 3. 12.

Lidečko pondělí a úterý 4. a 5. 12.