Nejvíce se mluví o zrušení dětského oddělení.

„To je šílené, mám jet s nemocným děckem do Zlína? A na infekční do Hradiště?“ zlobila se matka dvou dětí Monika Michálková z Velkých Karlovic.

Bojí se o vyřešení spádovosti.

„Ve Valmezu je dětské, ale maminky ze Vsetína by mohli posílat do Zlína. Z Karlovic to mám na Vsetín třicet kilometrů, pak bych musela dalších třicet ještě do Zlína. To máte v zimě i dvě hodiny cesty,“ upozornila Michálková.

Podle ní jde mnohdy o rychlost a ve Vsetíně je potřeba lékařů, kteří by co nejrychleji řešili laryngitidy, křeče, nebo vysoké teploty.

Přehrada Bystřička. Ilustrační foto
Přehrada Bystřička i úpravny vody přilákaly tisíc návštěvníků

Maminky si na sociálních sítích stěžují na omezení zubní pohotovosti, očního i ušního oddělení. Zrušení dětského oddělení považují za nesmyslné rozhodnutí.

„Zoufalí rodiče budou muset minout fungující nemocnici jen kvůli byrokracii, aby nakonec zůstali trčet na Syrákově kvůli sněhu,“ zazněla jedna z reakcí.

Předseda představenstva Vsetínské nemocnice Radomír Maráček informoval, že chystaná koncepce změn má před sebou ještě řadu projednávání s odborníky jednotlivých medicínských oborů ze všech čtyř krajských nemocnic.

„Z tohoto pohledu nelze konkrétně říci, jak a kterých oddělení se dotkne. Zrušení dětského oddělení ve Vsetínské nemocnici se nechystá,“ prohlásil Maráček.

Potvrdil to i hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Do 16. dubna bude hotový celý materiál a bude známo, jak to se všemi čtyřmi nemocnicemi v kraji bude. Jisté je, že dětská oddělení jako taková se rušit nebudou. Základní péči a základní pomoc dostanou dětští pacienti vždycky ve své nemocnici,“ ubezpečil Čunek.

Cílem celé koncepce je, aby byly v kraji odborná pracoviště s co nejlepší péčí.

„Některé výjimečné operace se dělají v nemocnicích po jednotkách. Tato péče by se měla soustředit. Management nemocnic musí některé věci dopracovat, například kdo bude dítě operovat, protože by to měl být dětský chirurg,“ doplnil zlínský hejtman.

Jako obrovskou výhodu vidí Čunek rozmístění nemocnic. Všechny jsou od zlínské vzdálené třicet kilometrů.

„My si tu v kraji pomůžeme bez velkých přepravních komplikací. Navíc si uvědomme, kolikrát naše dítě musíme hospitalizovat. Většinou ho to postihne tak jednou za život,“ uzavřel Jiří Čunek.