Se stejným nadšením mluví také o legendární Tatře 603, která stojí jen kousek opodál. „To bylo skvělé auto. Jezdil jsem s ním osm let," vzpomíná někdejší řidič z povolání.

Podobně jako on reaguje celá řada návštěvníků, kteří si v neděli našli cestu na zimní stadion Na Lapači ve Vsetíně, kde se koná jubilejní 20. ročník Valašského autosalonu. Prezentace historických vozů i policistů v dobových uniformách je jeho součástí.

„Retro policisté jsou bezvadní. Je to vzpomínka na mládí. Taky mi to připomíná jeden televizní seriál…jak se jenom jmenoval…?" zamýšlí se další Vsetíňanka Petra Proksová. „Malý pitaval z velkého města," vynoří se po chvilce název slavného seriálu. „Ten jsem měla ráda," netají žena.

Nezaujali ji však jenom retro policisté. Chválí i prezentaci těch současných.

„Hlavně můj syn je nadšený. Jednak si mohl sednout do policejního vozu, také mu policisté poradili, jak má správně vypadat výbava kola a proč a ještě se zapojil do soutěžního testu," chválí muže v uniformách Petra Proksová. Příště by se podle ní měli stejným způsobem představit i hasiči a zdravotníci. „Pro děcka je to zážitek," říká Vsetíňanka.

Dvojice mužů oděná do zelených uniforem s červenými výložkami se pozornosti návštěvníků nebrání a ochotně je zve za volant žlutobílé stodvacítky.

„Myslím, že lidé na nás reagují hezky. Líbí se jim to. A to nejen u nás," říká Vilko Šafář. S kolegou jsou oba členové Mezinárodní policejní asociace IPA, územní skupiny Uherské Hradiště a také členové Veterán Policie ČR. S policií běžně spolupracují a prezentují se na řadě akcí u nás i v zahraničí. Vilko Šafář má za sebou pětatřicet let aktivní služby u pohraničníků a následně v řadách policie.

„Například k pohraniční stráži na Českobudějovicko chodila řada mužů právě ze Vsetínska a Valašskomeziříč­ska," připomíná Vilko Šafář s tím, že bývalí pohraničníci či zájemci o tuto část naší historie mohou nalézt řadu cenných informací na webových stránkách www.vojensko.cz.

Historie je však jen malým dílem toho, co 20. Valašský autosalon od pátku do neděle nabízí. Lákadlem jsou především novinky mezi automobily i motocykly, které na vsetínském stadionu prezentuje patnáct domácích i zahraničních značek. Po rodinném voze se poohlíží Petr Řepka ze Vsetína.

„Máme tři děti, takže by se větší auto hodilo. Tady bych si určitě dokázal vybrat. Otázkou jsou už jenom peníze," usmívá se Petr Řepka.

A nejen on má důvod k úsměvu. Také pořadatelé mohou být spokojení. Dvacátý ročník Valašského autosalonu vejde do historie jako mimořádně úspěšný. Přes nepřízeň počasí jej během tří dnů navštívilo okolo 10 tisíc lidí.

Obdivovat mohli auta a motocykly 15 domácích i zahraničních značek.

„Máme za sebou nejlepší ročník. Dokládá to množství návštěvníků i příznivých ohlasů na internetu. Lidé se na Valašský autosalon těšili už od března," hodnotila v neděli Simona Bartoníková z pořádající vsetínské agentury Sirius.

Jeden záměr se však pořadatelům naplnit nedaří. Na autosalonu se ani letos neobjevil žádný elektromobil.

„Oslovili jsme všechny výrobce, ale bez výsledku. Elektromobilů je u nás proti cizině velmi málo. Když už je firma vyrobí, jsou to stroje na zakázku, které se v prodejně dlouho nezdrží a putují rovnou k majiteli," posteskl si jednatel agentury Jaromír Tomaštík, jenž ale věří, že se situace v příštích letech změní.

Možná nejspokojenější návštěvnicí Valašského autosalonu byla letos Vlasta Nováková z Valašských Klobouk. Domů si totiž odvezla nový skútr.

„Vozítko v hodnotě dvacet tisíc korun vyhrála ve Velké hře poté, co nejrychleji z pětice finalistů poskládala puzzle s miniaturou plakátu Valašského autosalonu," vysvětlil mediální zástupce Valašského autosalonu Josef Beneš. Dodal, že výherkyně ke složení čtyřiadvaceti dílků potřebovala 118 vteřin.

„Když jsem je viděla poprvé, zdálo se mi to hodně těžké," přiznala sedmačtyřicetiletá Vlasta Nováková. Skútr daruje synovi, aby na něm mohl jezdit na fotbalové tréninky.