Lepší už byla jen Lipová, která si odváží titul Vesnice roku 2019 do Ústeckého kraje. Výsledky soutěže prozradili vyhlašovatelé na Jarmarku venkova v Luhačovicích v sobotu krátce po 17. hodině.

„Je to super. Velký úspěch. Už v dědině slavíme. Dnes mají všechny děti zmrzlinu zdarma a v každé hospodě poteče zadarmo sto piv,“ přiblížil v neděli odpoledne starosta Ratiboře Martin Žabčík.

K oslavě bude kromě zlatavého moku v pěti ratibořských hospodách k dispozici také dvacet litrů vína v místní vinotéce.
Porotu podle mínění starosty zaujaly tři věci.

„Myslím, že tradice, pak hodně náš strategický rozvoj a plánování a určitě také spolkový život na dědině. Ten je hodně silný,“ dodal starosta Martin Žabčík.

Farmářský den ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí; neděle 15. září 2019
V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

Na sobotním vyhodnocení vyzdvihla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová velkou prestiž soutěže, kterou získala během své pětadvacetileté existence.

„Gratuluji nejen letošním vítězům, ale všem zúčastněným, že do toho šli a udělali pro svoji obec velký kus práce. Věřím, že se jejich odhodláním a nadšením nechají inspirovat i další starostky a starostové a přihlásí své obce do příštího ročníku,“ pronesla k přítomným.

Do letošního 25. ročníku Vesnice roku se přihlásilo 206 obcí. Ze Zlínského kraje bojovalo o titul osm vesnic (Ratiboř, Vítonice, Přílepy, Poličná, Drnovice, Rymice, Podhradí a Zašová).

Nejvíc přihlášených bylo z Jihočeského kraje, a to 25, naopak nejméně, celkem pět, z kraje Moravskoslezského.
Komise hodnotila u soutěžících vesnic například společenský život, zapojení mládeže, udržování tradic, aktivity obyvatel, ale i občanskou vybavenost, či péči o veřejná prostranství a zeleň.

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj. K tomu od partnera soutěže vůz Škoda Scala.

Ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí, akademický malíř Jan Timotej Strýček u gobelínu s názvem Hostina bohů z dílny Jodoka De Vose v Bruselu, na jehož restaurování pracují zaměstnanci meziříčské gobelínky; září 2019
Gobelín s hostinou starořeckých bohů je v péči meziříčských restaurátorek

JAK TO DOPADLO?

1. Lipová (Ústecký kraj)
2. Ratiboř (Zlínský kraj)
3. Libovice (Středočeský kraj)

Cena veřejnosti: Sobíňov (Kraj Vysočina)

Koláčová cena: Lozice (Pardubický kraj)

Další finalisté letošního ročníku:

Čejetice (Jihočeský kraj)
Morkůvky (Jihomoravský kraj)
Hazlov (Karlovarský kraj)
Nový Hrádek (Královéhradecký kraj)
Svojkov (Liberecký kraj)
Otice (Moravskoslezský kraj)
Bělotín (Olomoucký kraj)
Pačejov (Plzeňský kraj)