Podomní a pouliční prodej je přitom ve Vsetíně už od začátku roku zakázán vyhláškou. Jediná možnost, jak se připravované e-aukce zúčastnit, je přihlásit se přímo na kontaktním místě na radnici. V žádném případě prostřednictvím dealerů někde na ulici či u dveří bytu.

Chování prodejců se dlouhodobě nelíbí ani místním lidem. „Já je odmítnout sice dokážu, ale třeba důchodci s nimi mívají problémy. V rychlosti se často nechají ukecat a ani si pořádně nepřečtou smlouvu," upozorňovala na nebezpečí Veronika Kratochvílová ze Vsetína.

Starostka města Iveta Táborská na aktuální nebezpečí včera upozornila prostřednictvím rozhlasu. Varovala před zástupci jiných firem prodávajících energie. Ti navštěvují podomním způsobem domácnosti a nabízejí své produkty. Představují se přitom jako zástupci firmy e-Centre, která ve spolupráci s radnicí zprostředkovává skutečnou e-aukci a uvádějí tak oslovené obyvatele v omyl. „Už nejméně ve dvou případech došlo ke zneužití námi spoluorganizované e-Aukce ze strany jiných prodejců, kteří navštěvují byty a nabízejí elektřinu podle svých slov za skvělou cenu," prozradila Iveta Táborská.

Znovu zdůraznila, že jediné a výhradní místo, kde lidé získají informace k připravované e-Aukci energií, se nachází sedmém patře městského úřadu v zasedací místnosti číslo 701. „V průběhu října je otevřené vždy každé pondělí a středu od třinácti do sedmnácti hodin. Jedině tady je možné se do naší e-aukce přihlásit," zdůraznila starostka Iveta Táborská.

Stejně hovoří také ředitel společnosti eCentre Vítězslav Grygar. „Naši pracovníci v žádném případě nechodí po domech a nenabízejí tímto způsobem naše služby," zdůraznil.

Strážníci Městské policie ve Vsetíně už se problémem falešných zástupců firmy začali zabývat. „Objevilo se několik podnětů, že tady chodí. Průběžně posíláme strážníky jednotlivé případy řešit," potvrdil ředitel městské policie Nikolaj Martinák. Lidé, kteří se s podobným případem setkají, mají možnost se ihned obrátit na linku 156.

Upozornil, že přímo na místě mohou strážci pořádku porušiteli tržního řádu „napařit" pokutu až tisíc korun. Ve správním řízení jsou však peněžní tresty mnohonásobně vyšší. Zákaz podomního a pochůzkového prodeje platí ve Vsetíně od začátku letošního roku. Jeho objem od té doby výrazně poklesl. „Občas se sice nějaký případ objeví. Lidé nás na ně upozorňují, nebo přímo prodejcům říkají, že je ve Vsetíně podomní prodej zakázán," doplnil Martinák.

Lidé, kteří se nechali napálit v těchto dnech a podepsali nějakou smlouvu v domnění, že jde o e-aukci, mají podle sdělení radnice možnost od ní do čtrnácti dní odstoupit. Vzor odstoupení od smlouvy naleznou na internetových stránkách města.

Účast v e-aukci je zcela dobrovolná. Mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová upozornila, že podle posledních informací může v průběhu příštího roku dojít k celkovému poklesu cen silové elektřiny až o 20 procent. „Je tak tedy na každém, zda elektronické aukce nyní využije či bude čekat, jestli právě jeho dodavatel cenu sníží sám," sdělila Jana Čadová.