Radar na obchvatu Vsetína má své zastánce i odpůrce. Někteří jej označili za past na slušné řidiče, novou městskou pokladničku nebo dokonce buzeraci.

Dodržujte předpisy a nebudete platit 

Objevily se názory, které doporučují dát radary na potřebnější místa: ke školám, do Smetanovy ulice nebo do ulice Nádražní. „Víc pirátů vidím jezdit v Luhu. V Jasenické by měl radar větší opodstatnění. V Potůčkách stačí omezit rychlost na sedmdesátku a k přechodu dát semafor na tlačítko,“ myslí si například Jana Kachtíková ze Vsetína.

S názorem, že radar bude jen past na řidiče a městská pokladnička, nesouhlasí Andrea Czeferová.

Kladno - Vsetín.
Vsetín padl na Kladně až v samotném závěru

„Dodržujte předpisy a z vaší kapsy do té kasičky nic nepůjde. Je tam určitá rychlost, tak jí jezděte a nemusíte přemýšlet, že je tam radar. Kasičku ať dotují ti, co tam valí stovkou,“ nabádá Czeferová.

Veronika Fialová z Janové, která tudy jezdí denně do práce, vypozorovala, že pravidelní řidiči tu zpomalují.

„Ráno a odpoledne řidiči brzdí už teď na základě značek. Radar by tu mohl mít opodstatnění během dne, kdy tudy projíždí náhodní řidiči,“ podotkla Fialová.

Přes Potůčky jezdí denně 14 tisíc aut 

Místo v Potůčkách, přes které projede v pracovní dny téměř čtrnáct a půl tisíce aut denně, vybralo vedení Vsetína už začátkem roku.

„Je tu jednak přechod pro chodce a také křižovatka. Vyjet z Rybníků bývá kolikrát neřešitelný problém,“ míní starosta Vsetína Jiří Růžička. Jiné řešení v daném místě podle něj není.

„Semafor je na silnici I. třídy nemyslitelný. Tvořily by se kilometrové kolony,“ dodal Růžička.

Vsetín zkouší elektromobil. Zástupce Asociace pro elektromobilitu České republiky (APEL) předal starostovi města Jiřímu Růžičkovi auto, které si budou moci zástupci města po dobu jednoho týdne vyzkoušet.
Vsetínský starosta převzal klíče od elektromobilu


Radnice vybírala k měření více míst. Ne na všech to ale bylo možné. „Někde jsme narazili na problém s pozemky, někde to nebylo vhodné z jiných důvodů. Kritická místa u škol nebo v centru města by měli sledovat městští strážníci mobilním radarem,“ vysvětlil Růžička s tím, že nákup je zahrnutý v návrhu rozpočtu města, který ale musí schválit zastupitelé.

K Potůčkům přibydou v horizontu měsíců další tři měřené úseky. Na Trávníkách u školy, v Luhu u školy a ve Staré Rokytnici.

V Meziříčí vybrali za rok 13 milionů 

Ve Valašském Meziříčí začali s měřením loni v říjnu. Za více než rok provozu přistálo do městské kasy téměř 13,4 milionu korun.

„Peníze zajímají politiky. Pro mě je důležité, že díky radarům se výrazně zklidnila doprava. Z dřívějších až tisíc překročení rychlosti denně registrujeme teď sto padesát,“ vypočítal ředitel tamní městské policie Jan Camfrla.

Radary měly ve Valmezu jednoznačně pozitivní dopad z hlediska bezpečnosti.

„Pokud radar, ať ho namontujeme kamkoli, zachrání jediný lidský život, jeho instalace má smysl,“ uzavřel Camfrla.

Hlídky strážníků a policistů rozdávají na u čtyř základních škol reflexní pásky a přívěsky přecházejícím dětem i dospělým; Valašské Meziříčí, úterý 5. prosince 2017
Strážníci a policisté rozdávali chodcům reflexní prvky