O totéž se snaží také pracovníci zvířecích útulků na Valašsku. „Psům jsme zateplili boudy polystyrenem a nastlali jim do kotců seno," uvedl vedoucí vsetínského útulku Jakub Hába.

PSŮM ZDVOJNÁSOBILI KRMNÉ DÁVKY

Kromě toho tady zvířatům také zdvojnásobili krmné dávky a pravidelně kontrolují, jestli jim v miskách nezamrzá voda. „Péče jako natírání tlapek u nás není potřeba, se psy na posolené chodníky nechodíme," dodal. Kočky ve vsetínském útulku v třeskutých mrazech rovněž nestrádají. „Ty mají vytápěné kotce, takže tam je situace úplně bez problémů," objasnil Hába.

Stejně pečují o psy i v útulku ve Valašském Meziříčí. „Momentálně tu máme pět pejsků, z toho čtyři jsou taková plemena, kterým zima nevadí, například severský husky," sdělila referentka odboru komunálních služeb meziříčské radnice Zdeňka Bartozelová, která má psí útulek na starosti.

SLÁMA JE LEPŠÍ NEŽ MATRACE A DEKY

„Jeden pejsek je tam krátkosrstý, ale toho si v silných mrazech většinou bere ošetřovatel přes noc na ošetřovnu," uvedla. Ale ani ti, kteří zůstávají ve svých venkovních kotcích, nestrádají. „Kotec jim zateplujeme a podestýláme slámou. Tu, pokud navlhne, ošetřovatel ihned vyměňuje," popsala Bartozelová.

Sláma je podle ní na podestýlání daleko vhodnější než matrace nebo deky. Ty totiž snadněji navlhnou a nejsou příliš hygienické.

V mrazech psům přilepšují i krmením. „Ošetřovatel jim opravdu podstrojuje, aby se měli dobře," potvrdila Bartozelová.

„I naši psi snášejí mrazy bez problémů," potvrdil provozovatel psího útulku v Rožnově pod Radhoštěm, veterinář Radim Korbáš. Vysvětlil, že pokud pes není malého vzrůstu a hladkosrstý, nemocný nebo hodně starý, nebezpečí mu nehrozí. „Takové psy v současné době v útulku nemáme, ale opatření i tak jsou. Spočívají ve vysokoenergetickém krmení a dobře zateplených boudách," řekl Korbáš. Dodal, že někdy se ještě situace řeší tak, že pokud se psi snesou, dávají se dva do jednoho kotce. „V boudě se pak navzájem zahřívají."