Maminka Kateřina Marková je ráda, že je holčička vpořádku a už se těší, až si ji odveze domů do Leskovce, kde na obě netrpělivě čeká rok a půl staráNela.

Jednadvacetiletá Kateřina Marková přišla do vsetínské porodnice na Silvestra kolem devatenácté hodiny. Uporodu byl itatínek dítěte.

„Společně jsme se ještě dívali zporodního sálu na ohňostroj nad Vsetínem. Bylo to velmi hezké,“ řekla Kateřina Marková. Malá Silvie se narodila necelou půlhodinu po půlnoci. Vážila 3,10kg a měla se čile ksvětu.

„Jsem ráda, že je malá vpořádku,“ dodala súsměvem maminka. Porod podle jejich slov naštěstí proběhl bez závažnějších komplikací.

Malá Silvie nebyla jediným dítětem, které se narodilo prvního ledna 2008ve vsetínské porodnici.

„Přesně vpoledne se na porodním sále poprvé rozkřičela malá Michaela. Oden dříve, tedy na Silvestra, se ve Vsetíně narodily dvě děti,“ sdělila mluvčí nemocnice Lenka Plačková stím, že vroce 2007bylo ve Vsetíně celkem 649porodů, vroce 2006jich bylo o117méně (532 porodů).

Vsetínská nemocnice nabízí nastávajícím maminkám příjemné prostředí a také alternativní prostředky pro úlevu od bolesti: relaxační míče, porodnický vak, masážní váleček. Jeden zpokojů je navíc vybaven porodnickou vanou, kterou je možno použít krelaxaci vprvní době porodní ikporodu do vody. Nabízí se imožnost epidurální analgezie, spíše však vdenních hodinách.

Možnosti přítomnosti partnera, kamarádky či jiné blízké osoby uporodu využívá většina žen.

„Může to být idula, vybraná porodní asistentka nebo lékař. Vprůběhu porodu je možné, aby doprovod pořizoval fotografie a natáčel na videokameru. Doprovod rovněž může přestřihnout pupečník a zúčastnit se ošetření novorozence,“ připomenula vrchní sestra gynekologicko-porodního oddělení vsetínské nemocnice Milena Fusková.

První letošní miminko, které přivedli na svět ve valašskomeziříčské nemocnici, na sebe nechalo čekat téměř půl dne. Daniel Janák se osmadvacetileté mamince Leoně narodil v11.21hodin. Měří 50centimetrů a váží 3100 gramů.

„Oba jsou vpořádku. Za několik dnů by si maminka měla chlapce odvézt domů do Frenštátu pod Radhoštěm,“ sdělil mluvčí města Josef Beneš stím, že na prvního meziříčského občánka roku 2008vnemocnici stále čekají.

Vuherskohradišťské nemocnici přišlo na svět první dítě zlínského kraje. Barbora Popelková se narodila pět minut po půlnoci. Stalo se tak prvním novoročním dítětem narozeným ve Zlínském kraji. „Holčička váží tři kilogramy, šedesát gramů a měří 50centimetrů,“ uvedl mluvčí nemocnice JanHrdý.

Přečtěte si také:

První dítě Zlínského kraje se narodilo v Uherském Hradišti