Každý rok o tomto čase se dětem dostane odměny za to, že se za první půlku školního roku naučily číst. Téměř dvě stě sedmdesát dětí ze šestnácti tříd sedmi základních škol dostalo pasovací glejt, poukaz na roční registraci v knihovně a sladkosti. Školáčci se vzájemně podělili o čtenářské zážitky a prozradili, co už stihli přečíst.

„Mezi nejoblíbenější knižní hrdiny patří princové, princezny, víly, jednorožci, pejsci kočičky i další zvířata,“ vyjmenovala knihovnice Kateřina Janošková. V řadách malých čtenářů ale nechybí ani milovníci encyklopedií a knih o záhadách a experimentech.

Svůj moment pasování si každé z dětí naplno užilo.

„Od dnešního dne jste pasovaní na čtenáře a my se na vás v dětských knihovnách na Dolním náměstí, v Rokytnici a v Luhu i s rodiči a učiteli moc těšíme. Půjčovat si můžete nejen knihy, ale také společenské hry, časopisy či CD a audioknihy,“ pronesla směrem k novým čtenářům ředitelka Masarykovy veřejné knihovny Vsetín Helena Gajdušková.

Střední umělecko-průmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.
Sklářská škola slaví 75. výročí. Zve na unikátní výstavu

Zábavné divadlo fyziky

S pasováním na rytíře pomohl také místostarosta města Vsetín Pavel Bartoň.

„Všem dětem gratuluji, bylo poznat, že k pasování přistupovaly odpovědně a s úctou. Věřím, že stejně budou přistupovat i ke čtení. Knihovnicím děkuji za pěknou a důstojnou akci, která přispívá k motivaci dětí ke čtení,“ řekl.

O zábavný program pro děti se po slavnostním ceremoniálu postaralo Úžasné divadlo fyziky ÚDiF z Brna s programem Na křídlech fyziky, ve kterém nechyběly pokusy s horkovzdušným balónem, kouřovými a ohňovými efekty.

Masarykova veřejná knihovna dlouhodobě usiluje o to, aby děti více četly. Kromě pestré nabídky knih se děti baví také při společenských hrách i zajímavém programu. Jen v loňském roce uspořádala vsetínská knihovna speciálně pro děti a mládež pět set akcí, kterých se zúčastnilo přes deset tisíc dětí.

Z propagačního spotu města Vsetín
Vsetín propagují nové klipy, ale neví se o nich