Protidrogový vlak je speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava, která formou interaktivního a zážitkového vzdělávání přináší nové pojetí prevence pro vybrané cílové skupiny, především děti a mládež ve věku 12 – 17 let.

Protidrogový vlak ukrývá čtyři kinosály

Netradiční formu zábavného vzdělávání využili i žáci základní školy na Trávníkách. „Takových akcí, které jsou zaměřené na prevenci, není nikdy dost. Nabídka na návštěvu vlaku přišla zvenčí a kývli jsme na ni s radostí. Žáci ji s nadšením přivítali,“ řekla učitelka trávnické školy Lenka Húšťová.

Při vstupu a po skončení devadesátiminutového programu vyplňovali žáci anonymní dotazník, jehož výsledky mají objasnit příčiny a aktuální situaci v užívání drog v jednotlivých městech. „Byly tam otázky, jestli jsem nějakou drogu zkusil. Já jsem teda o spoustě z nich ani neslyšel,“ popsal osmák Štěpán Bambuch.

Ilustrační foto
Na kolejích vyhasl další život. Devatenáctiletá žena srážku s vlakem nepřežila

Prohlídka vlaku trvá devadesát minut. „V jednotlivých vagónech návštěvníci procházejí příběhem, který sledují ve čtyřech kinosálech. Po každé části filmu se zvedá projekční plátno, za kterým je nainstalovaná věrná kopie místa, které přímo souvisí s dějem příběhu,“ popsala průvodkyně Adéla Stašová.

Prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů tak prohlídka maximálně zapůsobí na návštěvníka vlaku a co nejvíce ovlivní jeho pohled na legální a nelegální drogy.

Revolution train projel se svým programem čtyři státy, navštívil čtyřicet měst a vagony prošlo přes padesát tisíc lidí. 

Herna. Ilustrační foto.
Okrádali lidi v ulicích Vsetína, peníze prohráli v kasinu