VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Klasika i exotika. Na Gulášfestu si vyberou všichni

FOTOGALERIE / Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu, který se od čtvrtka koná na místním letním stadionu, jde dnes do svého finále. Pochutnat si na maďarském pokrmu, poslechnout si koncert známých kapel a užít si dobrou zábavu přišly tisíce lidí. 

14.7.2017 AKTUALIZOVÁNO 14.7.2017
SDÍLEJ:

Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu (13.-15. července 2017) přilákal tisíce návštěvníků. Lidé mohli vybírat ze třiceti druhů guláše, kuchaři zpracovali téměř dvě tuny masa.Foto: Deník / Lukášová Eva

Návštěvníků přišlo víc než jindy. Pořadatelé vděčí příznivému počasí. 

„Na Gulášfest chodíme pravidelně. Co nás ale netěší je, že se kryje s Mastry. Takže jsme tam a tady jsme si přijeli akorát sníst guláš,“ uvedl jeden z návštěvníků Josef Daněk.

Na fotbalový stadion přijel se svojí přítelkyní Blankou Mlýnkovou. Guláše různě zkouší, každý rok si vybírají jiný.

„Letos jsem si dal srnčí, přítelkyně má řecký s masovými koulemi. Ale příště zase otestujeme něco jiného,“ prozradil. 


Na výběr je toho dost. Podobně jako předchozí ročníky kuchaři navařili třicet druhů guláše. V kuchyni se střídá kolem deseti lidí. Festival jim dává pořádně zabrat.

„Samozřejmě je to zápřah, zvlášť v tomhle horku je to náročné. Pracné byly ale především samotné přípravy,“ uvedl šéfkuchař Petr Zahradníček. 

Kuchaři s nimi začali už minulý víkend.

„Porcovali jsme maso a připravovali cibulový základ a zásmažky. Spotřebovali jsme tři sta kilo mouky a pět metráků ručně oloupané a nakrájené cibule,“ vypočítal. Dodal, že masa zpracovali bezmála dvě tuny. Z toho asi devět metráků zvěřiny.

Pak samozřejmě maso hovězí, vepřové, ale také drůbež. Z exotiky třeba maso z lamy, antilopy nebo klokana. Kromě toho se letos poprvé pustili do přípravy guláše v bezlepkové úpravě.

„Mysleli jsme i na vegetariány, kterým nabízíme několik bezmasých druhů. Například sójový, mexický, fazolový nebo bramborový s houbami,“ podotkl Zahradníček.

Kuchaři nezapomněli experimentovat.

#clanek|3292590

„Zkusili jsme také hovězí guláš se švestkami, sušenými i v povidlech,“ prozradil Zahradníček. Podle něj jdou ale nejvíce na dračku guláše zvěřinové.

„Srnčí, kančí, jelení. O ty je pravidelně u návštěvníků největší zájem,“ shrnul šéfkuchař. 

Podle fronty čekatelů se trefili do chuti opravdu všem. „Myslím, že větší počet návštěvníků je taky díky příznivému počasí. To nám letos opravdu přeje,“ dodal s radostí šéfkuchař.
Směny jedenácti gulášfestových kuchařů byly dlouhé a náročné. „Přestože se střídáme, jsme běžně až osmnáct hodin na nohou. Chvíli se prospíme, a zase do práce,“ podotkl během příprav kuchař Ivo Petrnek, který vypomáhá od prvního ročníku.

Autor: Eva Lukášová

14.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Deník nám fandí

DENÍK NÁM FANDÍ: Nový seriál představí sportovní týmy z regionu

Dcerka se narodila ve 25. týdnu a vážila jen 670 gramů

Pouhých 670 gramů vážila při narození Rozárka, kterou přivedla na svět Jitka Kretová ze Vsetína. Dcerku porodila teprve ve 25. týdnu těhotenství.

Řidič narazil do stromu, tři z pěti cestujících se zranili

FOTOGALERIE / V sobotu krátce po čtvrté hodině ranní došlo nedaleko Zašové u Valašského Meziříčí k dopravní nehodě osobního auta. 

Vsetín nepřipustil v Kadani žádné překvapení

V dalším pokračování první hokejové ligy zajížděl Vsetín na led beznadějně poslední Kadaně. Po dobrém výkony a čistém kontě brankáře Pavelky si připsal tři povinné body.

Pohárová odveta se vydařila. Zubří porazilo Karvinou a drží čelo tabulky

FOTOGALERIE / Odplata se vydařila. Středeční pohárovou prohru z Karviné dokázali házenkáři Robe Zubří odčinit i s úroky. Ve šlágru 9. kola extraligy porazili stejného soupeře na rožnovské palubovce 33:26 a dál si drží první místo v tabulce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT