Autorem dřevořezby je dvaadvacetiletý místní řemeslník David Ferdics, na něhož se s žádostí o vytvoření díla obrátili členové Mysliveckého sdružení Březina Prlov. „Práce na reliéfu včetně konečných úprav zabrala asi půl roku," počítá David Ferdics, absolvent Střední odborné školy v Luhačovicích.

Lásku ke dřevu v sobě objevil před šesti lety, ještě při studiích ve Vsetíně. Nyní pracuje ve dřevovýrobě, umělecká řezbařina je prozatím především jeho koníčkem. „Inspiraci a náměty hledám ve valašské krajině a v životě lidí na Valašsku. Tvořím věci světské i sakrální," prozrazuje David Ferdics. Jedním z jeho děl se vedle prlovských myslivců mohou pochlubit také hasiči v Horní Lidči, pro které mladý řezbář ztvárnil patrona hasičů svatého Floriána.

Kapličku U Hůšťů v sobotu slavnostně otevřeli členové Mysliveckého sdružení Březina Prlov. Společně s myslivci se setkání zúčastnilo vedení obce, evangeličtí duchovní Jiřina Kovářová a Jaroslav Voda, katolický děkan František Král a desítky místních lidí.

Myšlenka zbudovat ve vesnici kapli začala dostávat konkrétní obrysy v roce 2012. „Prakticky nás k ní přivedl tehdejší děkan vsetínské farnosti Jiří Rek. Připomněl, že například v Senici kapličku mají, a že by nebylo od věci vybudovat podobné místo i v Prlově," připomněl Ladislav Gargulák, bývalý dlouholetý starosta Prlova, za jehož éry začaly přípravy na zbudování modlitebny U Hůšťů.

Myšlenky se chytili členové prlovského Mysliveckého sdružení Březina, zapojila se také řada místních lidí a firmy. I stavební materiál, tedy dřevo a kámen, jsou z Prlova. Finančním garantem stavby se stala obec Prlov. „Každý se nějak snažil pomoci. Podařilo se i zvolit vhodné místo. Kaple je zasazená do přírody, kterou ale nijak nenarušuje," doplnil současný starosta Prlova Jaromír Kratina.

Samotná stavba nové kaple zasvěcené svatému Hubertovi se uskutečnila v roce 2014. Letos místní dokončili terénní úpravy v okolí a doplnili vnitřní vybavení modlitebny. Zbudování kaple přišlo obecní pokladnu zhruba na 200 tisíc korun. Přesné náklady jsou ale jen těžko vyčíslitelné, velké množství práce totiž místní odvedli svépomocí.