K vidění jsou menší betlémy v tradičním pojetí jeslí v chudé stáji i rozsáhlá řezbářská díla o desítkách až stovkách figur, která kromě jesliček, ukazují život obyčejných nejen lidí na Valašsku.

„Řemeslníky při práci ve své dílně, rolníky na poli a vše, co se děje v životě prostých lidí, dokážou naši řezbáři vetknout do špalíku z lipového dřeva. Vytváří postavy lidí a zvířat i další objekty, které jsou spojené s obrazem vánoční tradice narození Krista,“ popisuje Jana Michutová ze Zvonice.

Vystavené betlémy jsou z dílny současných tvůrců, školených i amatérských řezbářů, kteří žijí a tvoří v regionech Valašska, Lašska a Vsacka.

„Zajímavostí v našem regionu je nepolychromovaná řezba. To znamená, že většina tvůrců nepoužívá k dekoraci figur barev, jak je tomu v jiných betlémářských oblastech například na českomoravském pomezí a na Kralicku. O to pečlivěji musí řezbář svojí stopou dláta dokonale zobrazit děj i dynamiku pohybu osob a zvířat,“ upozorňuje Jana Michutová.

Co do velikosti a množství figur vystaveným exponátům dominuje betlém Aloise Zádrapy z Lidečka, který na délku dosahuje šesti metrů a lze na něm napočítat více než tři stovky precizně vyřezaných postaviček při nejrůznějších činnostech. Nechybí ani pověstmi opředené Čertovy skály v Lidečku.

Výstavů betlémů na Zvonici pořádá Sdružení pro rozvoj Soláně spolu se Spolkem českých betlemářů a jeho pobočkou Betlemáři Valašska. Doplněná je o expozici ikon. Výstava potrvá do 29. ledna 2019.

Zasněžování ve Ski areálu Razula
V Karolince spustí vlek příští týden, na Pustevnách vůbec
Dlouhé řady čekajících vozů v Hovězí se snad už staly minulostí. Ilustrační foto.
Hověžanům spadl kámen ze srdce. Opravy cesty i nový rondel jsou hotové