Chemický pokus výroby piva i celá řada zajímavých otázek čekaly ve čtvrtek na prezidenta v otrokovické střední průmyslové škole

„Vyzkoušíme si pokus nazvaný chemikův bar. Studenti čistou vodu moc nepijí, není totiž sladká, proto z čisté minerální vody uděláme malinovou šťávu," líčila hlavě státu názorně jeden z experimentů studentka. A chemický nápoj se opravdu ukázkově zabarvil do růžovo-fialové barvy. „Malinová šťáva je ale červená, není v tom metanol?" zavtipkoval Miloš Zeman. Sladké pití ale všem studentům nechutná a preferují zdravou výživu, proto se následně během pokusu z malinové šťávy stalo mléko. Tím však ukázka chemického kouzlení neskončila. „Bohužel, někteří žáci jsou na laktózu alergičtí, tak si vytvoříme tonik," vysvětlovala studentka další průběh pokusu. Pan prezident dění opět vtipně komentoval. „Já jsem kdysi jako premiér zaváděl mléko do škol. Tehdy jsem ale o tomto triku ještě nevěděl," zasmál se.

I za prezidentovy pomoci vzniklo z jiných ingrediencí také pivo s pěnou. „To je určitě Krušovická dvanáctka. Kdybych nevěděl, z čeho to vzniklo, určitě bych se napil," pousmál se Miloš Zeman.

Po prohlédnutí Experimentária čekala prezidenta beseda se studenty průmyslovky. Na tu dorazil s párminutovým zpožděním. Nemohl se totiž odtrhnout od funkčního modelu vlakového nádraží.

V sále se pak studentům představil coby člověk, který pracuje v oboru, jenž se nedá vystudovat. „Tím oborem je politika. To umožňuje každému z nás, aby říkal, že nemá vzdělání. Bohužel právě proto, že se nedá studovat, je v politice spousta laiků a impotentů," pobavil posluchače v samotném úvodu besedy Miloš Zeman. Apeloval opět na to, aby všichni s volebním právem šli volit.

Časového prostoru, který byl vymezen na otázky, využili studenti do poslední minuty. Zazněl například dotaz, proč do zahraničí posíláme na pomoc miliony korun, když u nás pak vybíráme plastová víčka do sběru pro naše děti. „Já dávám třetinu svého platu na Fond ohrožených dětí," reagoval mimo jiné Miloš Zeman.

Na přetřes přišly dále otázky typu, zda bude paní Merkelová potrestána za svou politiku, co říká prezident na brexit či na americké prezidentské volby.

„Když se mě ptají na moji prognózu zmíněných voleb, říkám s bezpečnou jistotou, že vyhraje buď Donald Trump, nebo Hillary Clinton. Ale protože s touto odpovědí není nikdo spokojen, říkám sám veřejně jako občan: Kdybych byl občanem Spojených států, volil bych Donalda Trumpa. Myslím si, že jeho postoj vůči islámskému radikalismu je vyhraněnější než postoj Hillary Clinton," konstatoval Miloš Zeman.

Jednu ze studentek zajímalo, zda někdy prezident vzpomíná na svou střední školu, na spolužáky či učitele.

„Spíše než na spolužáky na spolužačky, protože jsem byl ve třídě jediný kluk. Byl tam ještě jeden, ale ten v patnácti letech zemřel na astma, tehdy smrtelnou nemoc. Když jsme se sešli padesát let po maturitě, přijel jsem tam. Ty, které byly hezké už tehdy, zůstaly hezkými i po letech. Ty méně hezké bohužel nezkrásněly," rozesmál přítomné svou odpovědí prezident.

Ředitel školy Libor Basel pak předal hlavě státu trojici dárků: fotoknihu Experimentária, kvalitní destilát a protože se prezidentovi líbilo hodně u vláčků, dostal i model vláčku.