Mezi obyvateli vesnice vyvolala událost strach a obavy. S ničím takovým se doposud nesetkali. „Jsem instalatér, a tedy vím, že takové případy se mohou na stavbách stát. Šlo bezesporu o velmi nepříjemnou událost. Proto se ani nedivím, že někteří sousedé byli doslova vyděšení," vyjádřil se včera Valašskému deníku Miroslav Novák, který je zároveň velitelem jednotky hasičů v Lužné. Dobrovolní hasiči byli také těmi, kteří se aktivně podíleli na evakuaci pěti osob z okolních domů.

„Museli jsme je odvést do bezpečí. Nemohli jsme nechat nic na náhodě," poznamenal tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Podle něj pak jeho kolegové pomáhali plynařům při zastavení úniku plynu z porušeného středotlakého potrubí.

Oprava rozvodu plynu trvala přibližně čtyři hodiny. „Narušení potrubí souviselo s prováděním výkopových prací pro novou kanalizaci. Ta je v naší vesnici pokládána v návaznosti na projekt nazvaný Čistá řeka Bečva," pověděl starosta Lužné Miroslav Papšík.

V oblasti, kde došlo k narušení plynu, musela být jeho dodávka zastavena. „To se dalo přežít. Hlavní je, že se nikomu nic nestalo," dodal starosta.

Luženští dobrovolní hasiči pak z preventivních důvodů dohlíželi na bezpečnost v oblasti až do pátečního rána.

Proč k narušení středotlakého plynového potrubí vedoucího do jednoho z rodinných domů v Lužné došlo, je předmětem dalšího zjišťování. „Záležitostí se zabývají plynaři a policie. Vyjadřovat se by bylo předčasné. Počkám až na jejich závěry. Teprve potom k případu zaujmeme vlastní stanovisko," sdělil redakci zástupce dodavatelské firmy Unistav Petr Dvořáček.

Stejně se pak v pátek dopoledne vyjádřil šéf pracovníků provádějících výkopové práce Ondrej Slovák. „Nebudu předjímat. Počkejme až na verdikt vyšetřovatelů," poznamenal Slovák.

Sdílnější v tomto směru nebyl ani policejní mluvčí Vladislav Malcharczik. „Zjišťování okolností vedoucích k narušení plynového rozvodu je na samém počátku. Zabýváme se několika možnostmi. Vyloučit v této fázi nelze v podstatě nic. Včetně zanedbání nějakých povinností," pověděl policejní mluvčí.

Získat stanovisko plynařů se v pátek redakci Valašského deníku nepodařilo. Podle neoficiálních zdrojů bylo potrubí uloženo v takzvané chráničce.

Problémem údajně bylo, že nad potrubím má být položena ještě výstražná plastová páska. Ta tam ale údajně nebyla, a bagrista tak rozvod plynu přehlédl.