Ve stejném roce pak v celostátním kole patřila valašskému zástupci Zlínského kraje stříbrná příčka.S nástupem koronavirové epidemie se však soutěžní klání obcí pořádané Ministerstvem pro místní rozvoj ČR na dva roky odmlčelo.

Putovní klobouk pro vítěze krajského kola tak zůstal „zaparkovaný“ na obecním úřadě v Ratiboři. Bude zde vystavený už jen několik měsíců – letos už se totiž soutěž Vesnice roku opět konat bude. Vlastně už byla před několik dny oficiálně vyhlášena.Ratiboř tak o svou putovní trofej přijde a ta bude mít na další rok nového majitele. Neznamená to však, že roh kanceláře Martina Žabčíka musí nutně zůstat prázdný. Před Ratiboří je totiž nová, zřejmě ještě prestižnější výzva.

Most přes Rožnovskou Bečvu v Rožnově pod Radhoštěm nasvícený v ukrajinských národních barvách jako projev solidarity s Ukrajinou.
Rožnov daruje na pomoc Ukrajině 140 tisíc, o další pomoci jedná

„Společně s obcí Šumvald jsme byli ministerstvem pro místní rozvoj nominováni do soutěže o Evropskou vesnici roku. Takže nás letos čeká reprezentace České republiky. Je to veliká pocta,“ usmívá se Martin Žabčík.

A také to podle něj bude pro místní obyvatele a spolky vítaná vzpruha po uplynulých dvou letech neustálého rušení plánovaných akcí a útlumu veškerého společenského života. Hodnotící komise evropské soutěže o nej vesnici zavítá do Ratiboře na Valašsko někdy na přelomu září a října.

„Myslím si, že máme co nabídnout. Že jsme obec, která se může pochlubit spoustou krásných věcí. Navíc je to i dobrá motivace úspěšně dotáhnout do konce všechny rozdělané a na letošek naplánované projekty, včetně nového komunitního centra,“ říká starosta Martin Žabčík.