Těsně před příjezdem hlavy státu ale nejprve vyvolalo pozdvižení uzavření Bayerovy ulice přiléhající k radnici, kde měl údajně kdosi nastražit bombu. Situace si vyžádala i příjezd pyrotechnika z Olomouce, který v ochranném obleku podezřelý předmět na parkovišti za úřadem zkoumal.

Vysvětlení krajské policejní mluvčí Lenky Javorkové bylo ale nakonec spíše úsměvné. O nástražný výbušný systém se v žádném případě nejednalo. Vyšlo najevo, že podezřelým předmětem byla takzvaná cache – česky keš či keška – schránka, která bývá umísťována na turisticky zajímavých místech a jíž zájemci vyhledávají pomocí GPS souřadnic.

„Místní žena viděla tři mladíky, jak něco ukládají do trubky v Bayerově ulici za rožnovským městským úřadem. Chvilku před příjezdem prezidenta se jí to zdálo divné, proto upozornila městského strážníka, který upozornil kolegy ze státní policie," vylíčila Lenka Javorková.

Trubka, ze které trčely dráty, podle ní skutečně mohl připomínat výbušninu. Proto na místo zamířil pyrotechnik. „Nic takového nemůžeme podcenit. Musíme vždy přijmout taková opatření, abychom chráněné osobě i ostatním lidem zajistili bezpečí," vysvětlila Lenka Javorková.

Kvůli zásahu pyrotechniků částečně doznal změn program prezidentské návštěvy. Oficiální přivítání Miloše Zemana členy vedení města a setkání se zastupiteli se neodehrálo na radnici, ale v nedalekém hotelu AGH, kde předtím hlava státu obědvala.

Před Rožnovany už ale prezident Miloš Zeman krátce před sedmnáctou hodinou předstoupil na pódium na Masarykově náměstí, jak bylo původně naplánováno. „Předpokládám, že příště pan prezident přijede i s celým osazenstvem hradu, aby nám pomohl zaplnit všechny naše turistické a destinační kapacity," vítal státníka před lidmi starosta Rožnova Radim Holiš. Dodal, že ve městě pod Radhoštěm bude Miloš Zeman vždy vítán.

Prezident Miloš Zeman na úvod Rožnovany ujistil, že nepřijel dlouze mluvit, ale spíše naslouchat jejich názory. „Jsem taková informační houba, která nasává vaše podněty a přemýšlí o nich," řekl Miloš Zeman. Poté zaplněné náměstí seznámil se svým názorem na současnou uprchlickou krizi v Evropě a zopakoval, že Česká republika má právo migranty odmítat. Rožnované to ocenili potleskem.

Lidé se potom ptali prezidenta například na jeho názory na znečištění životního prostředí, účast ve volbách, na důvěryhodnost českých médií média či na to, zda mu nevadí, když na něj někteří lidé nadávají. „Viděli jste politika, na kterého by lidé nenadávali?" reagoval otázkou Miloš Zeman a dodal: „Politik, na něhož se nenadává, je špatný politik."

Na závěr setkání si Miloš Zeman z rukou starosty Rožnova převzal dary: láhev valašské slivovice, valašku a frgál zdobený znakem města Rožnov. „Líbilo se mi, jak prezident vystupoval. Reagoval vtipně. A mám radost, že se Rožnované chovali slušně," zhodnotil po odjezdu hlavy státu obyvatel města Karel Kratina.