Slavnostního otevření se ve středu účastnili mimo jiné i premiér Andrej Babiš, náměstek ministryně financí Ondřej Landa, ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva, arcibiskup Jan Graubner a Leo Matloch, ředitel společnosti VAE Controls, která se podílela na výstavbě nové lávky.

Společně s kolaudací přečerpávací lávky se uskutečnila také ukázka automatického hašení. Systém by měl zabránit tomu, aby se opakovala situace ze září 2018, kdy při rozsáhlém požáru zasahovalo v areálu více než 150 hasičů.

I přes veškerou snahu se jim nepodařilo zabránit totálnímu zničení tehdejší přečerpávací lávky. Shořely také tři cisterny a řidič jedné z nich utrpěl zranění. Škoda se vyšplhala ke 100 milionům korun. Nová technologie by si měla s případným šířícím se požárem na přečerpávací lince poradit sama.

Hořící nádrže v areálu Čepro
Požár v Čepro Loukov, obří nádrže zasaženy nebyly

Ničivý požár se nebude opakovat

„Vše je přizpůsobeno bezpečnosti. Systém by si s požárem měl poradit automaticky. Učinili jsme i další opatření. Omezujeme počet autocisteren mimo sklad – přivoláváme si je dálkově. Zároveň jsme zrušili horní plnění, které je rizikové a ponechali pouze spodní,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva.

Ilustrační foto
Krajské nemocnice čekají opravy za celkem 8 milionů

 Ani po 15 měsících od nehody nebylo vyšetřování požáru ukončeno.

„Existují tři posudky, které poukazují na chybu při plnění naším zákazníkem. Laicky řečeno, došlo k nesprávnému plnění,“ přiblížil Duspěva.

Zákazníci si totiž plní autocistrenu sami stejně jako běžný řidič na benzince. Podle mluvčího Čepra Marka Rolla jsou řidiči cisteren na správnou manipulaci školeni a není tedy důvod, aby jim s tím pomáhal zaměstnanec skladu. Roll dále uvedl, že vzhledem k stále probíhajícímu šetření není zatím možné určit s jistotou viníka.

Babiš: Ubránili jsme Čepro privatizaci

„Lidem, kteří se podíleli na likvidaci požáru patří velké díky. Zároveň chci vyjádřit poděkování panu řediteli Duspěvovi. Je podle mého jedním z nejlepších managerů, kterého máme. Pan ředitel hospodaří velmi dobře. Historicky jsme od Čepra již na dividendech získali 5 miliard korun a nyní očekáváme další více než jednu miliardu,“ uvedl při slavnostním otevření šéf kabinetu Andrej Babiš.

Od roku 2006 je totiž jediným akcionářem Čepra a tedy stoprocentním majitelem společnosti Ministerstvo financí ČR.

„Čepro je ukázkou toho, že jsme se při kuponové privatizaci neměli zbavovat všech společností. Jsem rád, že jsme jej, stejně jako třeba letiště, ubránili před privatizací,“ uvedl dále premiér.

Kino Nadsklepí v Kroměříži.
Kroměřížské kino obstálo v konkurenci multiplexů

„Na trhu s pohonnými hmotami máme velké hráče – polskou firmu, maďarskou firmu. Díky Čepru máme i my nějaký dosah na trh,“ dodal premiér Babiš.

Akciová společnost Čepro zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic.

„Jsem rád, že pro oblast Moravy máme nové a moderní zařízení, které dokáže spolehlivě uspokojit rostoucí poptávku našich zákazníků,“ řekl k novému terminálu generální ředitel Jan Duspěva.

Rozsáhlý požár 10.9.2018

- zasahovalo 153 hasičů
- bylo použito 406 tisíc litrů hasící vody
- škoda 100 milionů korun

Žena, která neustále obtěžuje obyvatele Zlína svými výtržnostmi.
Řádila jak uragán, teď má Olina utrum

Nový terminál v číslech:

- Obslužnost autocisteren denně: 188, tj. O 40% větší výdejní kapacita než tomu bylo u staré lávky.
- maximální průtok paliva je 7 tisíc litrů za minutu
- počet stání: 4
- cena 300 milionů korun
- bylo nataženo 71 kilometrů kabeláže
- bylo nataženo 7, 5 kilometrů potrubí
- množství navezeného kameniva: 16 100 tun
- množství vylitého betonu: 1 200 metrů kubických
- množství namontované oceli: 170 tun
- na stavbě se podílelo 450 dělníků
- stavba byla dokončena za 10 měsíců