VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potraviny ze zaplavených oblastí jsou nebezpečné

Zlínský kraj – Povodně na řadě míst republiky se nevyhnuly ani Zlínskému kraji. Kromě ohrožení životů a škod na majetku s sebou přinesly nutnost řešit mnoho dalších, zdánlivě podružných problémů.

8.6.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Jejich zanedbání však může přinést závažné komplikace. Jedním z nich je například otázka, jak správně naložit s potravinami, kontaminovanými záplavovou vodou. Ta totiž může být zdrojem nejrůznějších nákaz.

„Jedná se jednak o infekce přenášené vodou kontaminovanou lidskými výkaly z žump a čističek odpadních vod, například dysenterii a vodou kontaminovanou výkaly zvířat. Zde přichází v úvahu třeba leptospiróza či tularémie. Jejich původci mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží, záděrami nebo oděrkami,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Váhání nad tím, co a zda vůbec vyhodit, není tedy na místě.

„Zlikvidujte všechny potraviny vystavené zátopové vodě, jakákoliv otevřená a neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a dále všechny potravin neuzavřené hermeticky,“ uvedl dále Sršeň. Ani vakuové balení však není bez rizika. „Nezaručuje totiž hermetické uzavření, při manipulaci s takovouto potravinou může dojít k poškození obalu. Spotřebitel to nemusí vůbec poznat,“ poznamenala vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK) Eva Sedláčková.

K likvidaci by mělo dojít také u chlazených potravin, zejména masných a mléčných výrobků, které byly více než čtyři hodiny vystaveny teplotě vyšší než šest stupňů Celsia. Zmražené potraviny by se neměly nacházet mimo mrazící zařízení déle než dvě hodiny.

„V důsledku toho u nich hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů. Rizikové jsou z tohoto hlediska především sypké potraviny, jako je mouka nebo strouhanka, luštěniny, cereálie a podobně,“ sdělila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martina Šmídtová.

Dodala rovněž, že využít lze pouze konzervy a to jedině za předpokladu, že budou pečlivě očištěny a desinfikovány. I tak je však nutné věnovat pozornost tomu, zda obal není nikde poškozen nebo deformován a jestli potravina uvnitř nevykazuje změny chuti, barvy nebo vůně.

Bez nebezpečí nejsou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně prý ani zemědělské plodiny.

„Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole nejdříve po třech týdnech po skončení záplav,“ konstatoval Sršeň.

Pokud i přes veškerá hygienická opatření zpozorují osoby, které přišly do styku se záplavovou vodou, zdravotní problémy, neměly by odkládat návštěvu lékaře.

„Zejména pokud se vyskytne zvýšená teplota, zimnice, třesavka, bolesti hlavy a svalstva, zánět spojivek, trávicí potíže či zvýšená krvácivost, navštivte ihned lékaře a informujte ho, že jste se nacházeli v zatopeném prostředí,“ dodala Eva Sedláčková z KHS ZK se sídlem ve Zlíně.

Také obchodníci musí bezpodmínečně stáhnout z prodeje všechny potraviny, které přišly do styku s vodou ze záplav.

“Pokud se spotřebitelé na pultech prodejen setkají s potravinami, které vykazují známky poškození vodou, mohou podat podnět ke kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Autor: Kateřina Košutová

8.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 13 500 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek Pomocník/ce pekaře, Pekař/ka *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POMOCNÍK/CE PEKAŘE, PEKAŘ/KA *, Nástup možný ihned., Možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou!, Nabízíme: stravenky, příspěvek na praní, měsíční prémie 0-40%., První kontakt: p. Hana Vaňková, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 731 614 037, nebo e-mailem: vedení@consi.cz nebo p. Daniela Grofová, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 733 712 764 nebo e-mailem: mzdy@consi.cz. Pracoviště: Consi - veřejná obchodní společnost 05, 756 24 Bystřička. Informace: Hana Vaňková Daniela Grofová,, +420 733 712 764,731 614 037. Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 20 000 Kč Barmani Barmani. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: BARMANI, Nástup možný ihned!, Náplň práce:, Obsluha barového pultu, Příprava a servírování nápojů, Práce s pokladním systémem, Příprava a aranžování místností a tabulí, Komunikace s recepcí v rámci hotelu, Požadujeme:, Vyučení v oboru, praxe min. 1 rok, Základní znalost anglického jazyka výhodou, Příjemné vystupování, profesionalita, Komunikační a organizační schopnosti, Zodpovědnost a svědomitost, Nabízíme:, Atraktivní prostředí malebných Beskyd, Zajímavou pracovní příležitost na hlavní pracovní poměr, Motivující finanční ohodnocení, Turnusové služby, Možnost ubytování mezi směnami, První kontakt:, Nabídky se strukturovaným životopisem zasílejte na adresu marcela.dornakova@hotelsolan.cz. Více informací tel. 606 077 921. Pracoviště: Solan trading s.r.o. 01, Bzové, č.p. 339, 756 05 Karolinka. Informace: Marcela Dorňáková, +420 606 077 921. Potravinářství - Potravinářství Pekař 80 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek Pomocník/ce pekaře, Pekař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: POMOCNÍK/CE PEKAŘE, PEKAŘ/KA, Nástup možný ihned., Možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou!, Nabízíme: stravenky, příspěvek na praní, měsíční prémie 0-40%., První kontakt: p. Hana Vaňková, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 731 614 037, nebo e-mailem: vedení@consi.cz nebo p. Daniela Grofová, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 733 712 764 nebo e-mailem: mzdy@consi.cz, ov. 17.9.. Pracoviště: Consi - veřejná obchodní společnost 04, Smetanova, č.p. 1056, 755 01 Vsetín 1. Informace: Hana Vaňková Daniela Grofová,, +420 733 712 764,731 614 037. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Administrátor/ka internetového prodeje. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ADMINISTRÁTOR/KA INTERNETOVÉHO PRODEJE, Požadujeme: částečná znalost prodávaného sortimentu, řidičský průkaz skup.B, rychlá a spolehlivá komunikace při jednání se zákazníkem, ochota, úslužnost, vstřícnost, Nabízíme: stravenky, penzijní příspěvek, příplatky za soboty, proplácení přesčasových hodin, 20 dnů dovolené, placené svátky, výrazná zaměstnanecká sleva při nákupu zboží na prodejnách , První kontakt: e-mailem na: tkadlecova@elposvsetin.cz nebo osobně na pracovišti, ov. tel. 19.9.2018. Pracoviště: Elpos josef tkadlec, spol. s r.o. 03, Dolní náměstí, č.p. 1356, 755 01 Vsetín 1. Informace: Marcela Tkadlecová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rodák z Kroměříže Jiří Chytrý, který dříve působil ve Zlíně a Slovácku, se stal asistentem reprezentačního trenéra Šilhavého.

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to bude asi šichta

Marek Šichor

Vrací se. Marek Šichor jde pomoci Valmezu na cestě ze dna

Petr Starec se vrátil ze Semetína domů. S Huslenkami chce vyhrávat

Velkou posilu představil v posledním utkání III. třídy okresu Vsetín tým Huslenek. Po sestupu z okresního přeboru se tým znovu učí vyhrávat, když v uplynulé sezoně prohrál všech třináct jarních zápasů, a k tomu mu má pomoct také ofenzivní hráč Semetína Petr Starec.

Dostali jsme přes hubu, ale půjdeme nahoru, věří Adam Hořanský

Žádné výmluvy ani alibi nehledali. Tohle nebyl plán ambiciózního Vsetína. Chtějí se měřit s nejlepšími. Cílem je semifinále, sní o návratu do extraligy. Jenže zatím nestačí.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Studenti pomáhají mokřadům v Hrachovci přežít

Učebnice a sešity za hrábě vyměnili středoškolští studenti ekologických oborů z Rožnova pod Radhoštěm a Nového Jičína. S místními ochránci přírody shrabují v Hrachovci u Valašského Meziříčí posečenou louku v místech, kde se na ploše zhruba jednoho hektaru rozprostírá několik, převážně uměle vyhloubených tůní.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT