Každoročně si pro něj chodí také Renata Trličíková, pracovnice mateřského centra a také vsetínská divadelnice. „Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, velkým křesťanským svátkem. Postní doba je vlastně přípravou na Velikonoce," přibližuje Renata Trličíková.

Samotná Popeleční středa znamená podle ní v katolické církvi den přísného půstu. „Především pak půst od masa a také takzvaný půst újmy. To znamená, že jen jednou za den se může člověk najíst do sytosti," upozorňuje Renata Trličíková.

Půst není trýznění těla hladem

Účelem podle ní samozřejmě není trýznit tělo hladem. Výjimky z půstu proto mohou mít například děti nebo lidé těžce pracující. „Tím, že si něco odepřu, v tomto případě tedy, že nechám tělo méně nasycené, nechávám mu větší prostor v duchovní rovině," vysvětluje Vsetíňanka.

Totéž platí pro celou postní dobu. „Pro katolíka by to měla být doba, kdy se bude vnitřně připravovat na Velikonoce. Obecně by se tedy neměl zúčastňovat příliš hlučných zábav, nedoporučuje se dělat v tomto období svatby," vyjmenovává některá pravidla Renata Trličíková, kterými se věřící řídí.

Nejde však jen o naplnění určitých pouček. Důležitý je především osobní vztah jednotlivce k bohu. „Pro mne osobně je půst právě dobou přípravy na Velikonoce. Vždy se snažím například přečíst nějakou duchovně zaměřenou knihu. Snažím se využít postní dobu k duchovnímu i osobnímu růstu. I když není vždy jednoduché všechna předsevzetí dodržet," usmívá se Renata Trličíková