Síň pojme až dvě stě smutečních hostů, pro šedesát jsou připravená místa k sezení. Vzniklo i nové místo pro ukládání uren – kolumbárium – s kapacitou 234 schránek a místo pro vsypovou louku. „Stavba je zkolaudovaná. Nyní se dokončují venkovní úpravy a ladí drobné detaily v interiérech. Město získalo důstojné prostory při posledním rozloučení se svými blízkými,“ těší starostu Meziříčí Roberta Stržínka.

Obřadní síň, jejíž zbudování přišlo na třicet milionů korun bez daně, je bezbariérová. Nyní je ve zkušebním provozu, ověřuje se funkčnost technologických zařízení. „Svému účelu bude nová síň sloužit už od ledna příštího roku,“ dodává starosta.

Smuteční síň je historicky první stavbou financovanou městem Valašské Meziříčí, která vznikla na základě vítězného návrhu z architektonické soutěže. Město ji vypsalo v roce 2014, zúčastnilo se celkem 61 architektonických návrhů.

Vítězným byla „Poslední cesta“, stoupající areálem hřbitova až k objektu smuteční síně. „Tady cesta vrcholí osově symetrickým auditoriem se středovým převýšeným světlíkem. Interiéru dominuje černá barva obložení stěn a bílá omítka, doplněná dubovou dýhou na stěnách katafalku s rakví,“ popsal architekt Lukáš Pecka z ateliéru Archislužba.cz.

Veřejnost si bude moci nové místo posledního rozloučení prohlédnout nadcházející sobotu 27. října. Od 9 do 11 a od 14 do 16 hodin bude pro zájemce připravená prohlídka s odborným výkladem.

Ilustrační foto.
Nestřílejte medvěda, vyzývají petice. Pomoc nabízejí ZOO Tábor i Hluboká