Všechny tři nabízené pobytové tábory rybářský, vodácký a pro ochránce přírody už má obsazené Středisko volného času Domeček ve Valašském Meziříčí.

Domeček se ale specializuje spíše na tábory příměstské, ve kterých stále místa jsou. Rychle se ale plní.

„Rodiče mohou své děti zapsat do dvacátého června. Kompletní nabídku naleznou na našich internetových stránkách," upozornila ředitelka SVČ Domeček Eva Švidrnochová.

Doplnila, že velký zájem je například o výtvarně keramický příměstský tábor. Domeček ale nabízí i netradiční aktivity. Například Kočárkový tábor určený maminkám s malými dětmi, Tábor napříč generacemi společný pro děti, rodiče i prarodiče či Mlsný tábor, kde se děti naučí vyrábět sirupy, med z květů nebo péct chleba.

Volných míst s blížícím se koncem školního roku ubývá také na táborech pořádaných Střediskem volného času Alcedo ve Vsetíně. Letos připravuje 11 pobytových a 15 příměstských.

K atraktivním patří například horolezecký Climbing camp v Držkové, golfový tábor ve Velkých Karlovicích, tábory v indiánském tee-pee u Rožnova pod Radhoštěm nebo školka v přírodě pro ty nejmenší děti.

Podle Simony Hlaváčové z Alceda ale v posledních čtyřech letech roste poptávka spíše po příměstských táborech. Ty nabízejí zpravidla celodenní program, děti mají zajištěný pitný režim i obědy. I tady už je letos nabídka zúžená. Obsazené jsou například turistické tábory Kudy z nudy či plavecké tábory pro nejmenší nazvané Plaváček I a II.

Podrobnosti o pobytových i příměstských možnostech vyžití pro své ratolesti naleznou rodiče na webových stránkách vsetínského Alceda. „Z naší strany garantujeme odbornost a profesionální připravenost pedagogů, kteří tábory vedou," zdůraznila Simona Hlaváčová. Připomněla, že vloni nabídlo středisko celkem 29 táborů, na kterých se prostřídalo více než 760 dětí.

Středisko volného času Rožnov pod Radhoštěm nabízí na letošní léto na tři desítky pobytových a příměstských táborů. Obsazená je zhruba třetina z nich. „Velký zájem je o taneční a keramické tábory," prozradil ředitel SVČ Rožnov Martin Navařík. Všiml si také, že výběr tábora mnohdy ovlivňují kroužky, jež děti navštěvují během roku. „Děti pak volí tábory podle vedoucích, které znají z těchto kroužků," vysvětlil Martin Navařík.

Na romantiku sázejí ve Francově Lhotě. Zdejší Hucul klub letos pořádá čtyři turnusy pobytových táborů v tee-pee pro malé milovníky koní. „Naše tábory jsou určené pro samostatné děti od deseti let, mladší po domluvě, které chtějí poznat, jaké to je s koňmi a u koní po celý den," stojí v propozicích tábora. Dva z turnusů jsou okořeněné výukou lukostřelby.