V pátek jí odhalili pomník na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm. V sobotu převzala dcera Jarmily Šulákové Zuzana Pavlůsková státní vyznamenání od prezidenta ČR Miloše Zemana.

A v neděli na vzpomínkovém koncertním pořadu ve vsetínském Domu kultury Zvláštní cenu in memoriam z rukou starosty Vsetína Jiřího Růžičky.

Všech vyznamenání si dcera Zuzana velmi váží.

„Chtěla bych mamce tam nahoru pogratulovat, že se dočkala takového ocenění,“ svěřila se dojatě.

Velmi silný zážitek si odnesla z přebírání státního vyznamenání.

„Je to takový zvláštní pocit. Neměla jsem strach, protože pan prezident je úplně normální člověk. Vítal se s námi a mluvil s námi úplně normálně. Když jsem přebírala vyznamenání, byla jsem na mamku moc pyšná,“ popsala Zuzana Pavlůsková.

Jarmila Šuláková
Prezident Miloš Zeman vyznamenal in memoriam Jarmilu Šulákovou


K udělení vyznamenání se vyjádřil i dlouholetý pěvecký kolega Jarmily Šulákové Josef Laža.

„Jsem rád, že taková zpěvačka, jakou byla Jarmila, vyznamenání obdržela. Důležité je, že je to i zásluha orgánů městského úřadu. Ty byly u zrodu návrhu a vyjádřili podporu k udržování a výchově mladých. A Jarmila se na této cestě velice osvědčila,“ složil poklonu Josef Laža.

O tom, že ocenění si Jarmila Šuláková určitě zasloužila, nezapochybovala ani na vteřinu další ikona valašského folkloru Miroslav Ekart.

„Jarce to patří na plné pecky. Jarka udělala pro Vsetín, pro Valašsko a pro valašské kroužky strašně moc. Vždyť Jarku zná celá republika. Procestovala i kus světa. Všude byla oblíbená pro svoji krásnou písničku, přednes a její fortel,“ připomněl Miroslav Ekart.

Na Valašském Slavíně v Dřevěném městečku přibyla k velikánům zdejšího regionu další významná osobnost, mimořádná zpěvačka a královna lidových písní Jarmila Šuláková.
Jarmila Šuláková shlíží ze Slavína

POMNÍK NA VALAŠSKÉM SLAVÍNĚ

V zaplněném kostele svaté Anny v rožnovském skanzenu zavzpomínal na pětatřicet let trvající přátelství dlouholetý spoluhráč Jan Rokyta.

„Skládám hlubokou poklonu Jarmile Šulákové a mám velikou radost. Nebeský sbor posílila dáma neopakovatelné barvy hlasu, nespoutané energie, výjimečné empatie, hluboké pokory před lidovou písní a trvalé a nikdy neutuchající touhy, chuti i potřeby zpívat,“ ocenil Jan Rokyta.

Při odhalení pomníku připomenul ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš, že navrhovatelem umístění pomníku na Valašském Slavíně i zadavatelem bylo město Vsetín.

„Za muzeum musím říci, že jsme hrdi na to, že tento pomník bude u nás na Slavíně. Přebíráme ho do své péče a můžu slíbit, že se o něj budeme starat dobře,“ ujistil Ondruš.

Starosta Vsetína Jiří Růžička prohlásil, že první dáma české lidové písně, čestná občanka města Vsetína a národní umělkyně svým obyčejně neobyčejným životem na Valašský Slavín mezi ostatní velikány rozhodně patří.

VZPOMÍNKOVÉ MÍSTO

V neděli odpoledne otevřeli zástupci města společně se Zuzanou Pavlůskovou vzpomínkové místo pro veřejnost v budově městského úřadu ve Vsetíně.

Vedle titulů zasloužilá a národní umělkyně si mohou návštěvníci prohlédnout další ocenění nebo kroj Jarmily Šulákové.

„Mezi věcmi, které jsme vybrali, jsou ty mamčiny zvláštní rukávce, které nosila, nebo třeba dřevěná koruna s fajfkou,“ řekla dcera Zuzana.

Úplný závěr víkendu patřil vzpomínkovému koncertnímu pořadu, kterého se ve velkém sále Domu kultury ve Vsetíně účastnilo na pět set obdivovatelů královny lidové písně, kolegů i následovníků.

Na pódiu nechyběli dlouholetí spoluhráči, Cimbálová muzika Milana Mlčáka, Brněnský orchestr lidových nástrojů a s písničkou přišla zavzpomínat i dlouholetá kolegyně Zdeňka Straškrabová.