Kromě zmíněných policistů se akce účastní také krajští koordinátoři BESIPu a zástupci firmy Best Drive, jež se zabývá přezouváním automobilů.

„Na Pinduli děláme tuto preventivní akci proto, neboť se jedná o hranici dvou okresů, a dalším důvodem je, že tento kopec bývá v zimě často nesjízdný. V zimě tady bývají problémy, když napadne sníh. Je to jedno z prvních míst, kde to namrzá," uvedla vsetínská okresní policejní mluvčí Lenka Javorková.

Jako v předchozích letech se policisté zaměřili hlavně na to, zda již mají řidiči přezuto na zimní pneumatiky. „Od prvního listopadu, podle zákona o provozu na pozemních komunikacích v okamžiku, kdy je na silnici led, sníh nebo námraza, nebo lze předpokládat, že během dne k tomuto stavu dojde, by měli řidiči jezdit na zimních pneumatikách," připomněla Lenka Javorková.

„Ten už má přezuto a ten za ním taky. Ten má zimní funglovky," hlásil policista svému kolegovi při kontrole dalších vozidel, která přijela ve směru od Rožnova. Podle policejní mluvčí ale ještě nemá přezuto mnoho řidičů. „Z těch, které jsme dnes kontrolovali, ještě tak jedna třetina nemá přezuto. Loni nebo předloni to bylo spíše ojedinělé, že měl někdo ještě letní pneumatiky," poznamenala Lenka Javorková a dodala, že současnou situaci může způsobovat dlouhý teplý podzim, a řidiči proto příliš na přezutí pneumatik na zimní nemyslí. „I dnes je devět stupňů a řidiči nemusí mít zimní. Ale ráno už bylo kolem jednoho stupně a někteří škrábali námrazu, takže například na mostech už to může být horší," pokračovala Lenka Javorková.

V případě, že policisté zjistí, že řidič jel po souvislé sněhové vrstvě na letních pneumatikách, mohou mu uložit pokutu až do výše dvou tisíc korun, ve správním řízení pak ještě o pět set korun více. Přestože se na Pinduli jednalo o preventivní akci, nějaké pokuty padly i tam.

„Policisté dávali pokuty za sjeté letní pneumatiky nebo za špatný technický stav vozidla," uvedla Lenka Javorková a jako perličku přidala, že hned první řidič, kterého zastavili novojičínští policisté, nadýchal 0,95 promile alkoholu. Řidiči, kteří měli na autech „obuté" zimní pneumatiky, si za odměnu odvezli tašku s užitečnými dárky od BESIPu.