Policistům došla trpělivost s hokejovými výtržníky i pořadateli, kteří nedokážou zajistit na stadionech klid. Chystají setkání se zástupci měst i klubů.

Pověstný pohár přetekl při středečním hokejovém derby Na Lapači mezi domácím Vsetínem a hostujícími Bobry z Valašského Meziříčí. Domácí sice zvítězili 4:1, kvůli výtržnostem některých „fanoušků" ale mohou v důsledku prohrát všichni. Závěr utkání totiž poznamenaly střety příznivců obou klubů. Policisté zadrželi pětačtyřicetiletého muže ze Vsetína, který na hostující fandy použil slzný plyn. Odvetou byla zapálená římská svíce, kterou do tábora domácích příznivců hodil šestadvacetiletý Meziříčan. Výsledek byla „jen" popálená lavička a následně i nutnost odložit trénink kvůli odvětrávání stadionu. „Oba muži jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví s trestní sazbou do dvou let," uvedla vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Utkání nebylo dopředu vyhodnoceno jako rizikové ze strany policie ani pořadatelské služby. Přesto při závěrečné rvačce fandů zasahovaly tři desítky policistů. „Měli jsme v průběhu utkání signály, že k něčemu může dojít. Proto jsme raději ke stadionu stáhli policisty z různých míst okresu," vysvětlil Bohdan Varyš, vedoucí územního odboru policie ve Vsetíně.

Chování fandů druholigových klubů je pro něj zklamáním. „Vadí nám stoupající agresivita. Je také překvapením, že se do šarvátek, napadání a provokací nezapojují jenom mladiství, což byla doména výrostků, ale třeba také chlapi nad čtyřicet let věku," řekl Bohdan Varyš.

Podle jeho slov policie nemá možnost postávat před stadionem u každého hokejového utkání. Podobných excesů je totiž za sezonu celá řada. „Proto budeme do budoucna tvrdě vyžadovat, aby se dodržovala veškerá pravidla. To znamená nulovou toleranci vůči podnapilým a vnášení alkoholu či pyrotechniky na stadion," zdůraznil Varyš.

Tvrdý postup chystají policisté i v případě, že už na stadionu k něčemu dojde. „V první řadě okamžitě ukončíme utkání. Pak teprve zakročíme proti davu. A když už na stadion půjdeme, budeme tvrdě vyžadovat plnou úhradu zákroku ze strany hokejových klubů," nebral si servítky Bohdan Varyš. Obě opatření mohou mít pro kluby vážné následky. Předčasné ukončení zápasu zřejmě bude znamenat kontumaci výsledku ve prospěch hostů za nezvládnutí pořadatelské služby. Úhrady policejních zákroků pak zásadně zatíží rozpočty klubů. „Jen velmi lehce spočítáno, dvouhodinový zákrok dvaceti policistů při utkání odpovídá asi šedesáti tisícům korun," naznačil Varyš. Policistů ale zpravidla zasahuje více, navíc může jít o jednotky až ze Zlína či Brna. Náklady tak dramaticky vzrostou. „Vyvoláme jednání s představiteli obcí, na jejichž území se hraje, to znamená se Vsetínem a Valašským Meziříčím. Také s městskými policiemi, kluby a majiteli stadionů. Budeme chtít, aby utkání dostala řád," dodal Varyš s tím, že přáním policie není hokej likvidovat, ale učinit utkání bezpečná pro slušné fandy.

Podle jednatele vsetínského hokejového klubu Daniela Toboly nelze ovšem vždy zabránit tomu, aby si fanoušci přinesli pyrotechniku. „Snažíme se je prohlížet. Samozřejmě že takové chování nikdo neschvaluje," uvedl Tobola.

V případě posledního utkání se však podle něj nakonec nic vážného nestalo. „Policisté výtržníka s pyrotechnikou zadrželi a my po něm nyní budeme žádat náhradu škody," řekl jednatel.

Schůzku s policií a vzájemnou diskusi by ale v každém případě uvítal. „Řešení, kdy by měli pořadatelé za zákroky policie platit, vyvolává otázku, zda vůbec nějaký sport organizovat. Bylo by to likvidační," poznamenal Daniel Tobola.