Zvýšené dopravní kontroly, ale i více hlídek v ulicích čekají na rozjařené koledníky s pomlázkou.

Například ta vsetínská připravuje na pondělí hned tři speciální akce. „Dvě budou zaměřené na alkohol, další na kontrolu chatových oblastí,“ upřesnila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ve výkonu služby podle ní bude v ten den běžný počet lidí. „Ve městě se ale bude pohybovat zvýšené množství hlídek, a to jak v souvislosti s dopravními kontrolami, tak pro případnou potřebu udržení pořádku,“ doplnila.

Loňský den pomlázky podle ní žádné neobvyklé zásahy nepřinesl. „V některých místech byl tehdy ještě sníh, takže třeba doprava byla určitým způsobem omezena,“ vysvětlila.

Na velikonoční řidiče se zaměří také uherskohradišťská policie. „Připravujeme dopravní kontrolní akce zaměřené na alkohol a na rychlost,“ upřesnil tamní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté podle něj zároveň očekávají zvýšený pohyb vozidel. „Podobnou akci jsme si vyzkoušeli minulou neděli, kdy jsme za pět hodin kontroly zaznamenali sto čtyřicet přestupků,“ vyčíslil. Jednalo se prý převážně o vysokou rychlost a špatný technický stav vozidla.

I na Zlínsku čekají na motoristy speciální dopravní kontroly. „Tamní policie připravuje na sváteční dny minimálně dvě větší bezpečnostní opatření,“ prozradil Mergental.

Se svátečními řidiči mají naopak dobrou zkušenost v Kroměříži. „Možná díky našim pravidelným bezpečnostním akcím zvýšený počet šoférů pod vlivem alkoholu o Velikonocích nezaznamenáváme. Dokonce se stává, že je jich méně než v jiný běžný víkend,“ sdělila mluvčí kroměřížské policie Barbora Balášová. Se zvláštní dopravně bezpečnostní akcí tak mohou řidiči na Kroměřížsku v tomto čase počítat i letos.

Nijak speciálně se na Velikonoční pondělí nepřipravuje Městská policie Zlín. Počítá ale se zvýšenou konzumací alkoholu mezi lidmi.

„Nejde o žádný rizikový zápas, hlídky budou fungovat naprosto běžně. Sice bychom si přáli, aby bylo podnapilých a výtržníků co nejméně, ale obávám se, že jako každý rok vzroste tento den jejich počet zejména mezi mladistvými,“ uvedla mluvčí policie Šárka Škubalová. Opilcům podle ní nepřidá ani případné teplé a slunečné počasí.

Vsetínská městská policie zase mívá zvýšený počet výjezdů spíše o víkendových nocích, které pondělku předcházejí. „Velikonoční svátky vnímáme nejvíc v pátek, v sobotu a v neděli, kdy bývají různé tematické zábavy a diskotéky,“ podělil se o svou zkušenost její ředitel Nikolaj Martinák.

V pondělí podle něj bude přesto ve službě stejný počet strážníků jako ve všední den. „V jiné svátky tyto počty určitým způsobem omezujeme,“ doplnil Martinák.