Někteří důchodci už vědí, co mají dělat. „Raději nikoho cizího nepouštím. Už tady ani nikdo moc nezvoní. Spíše mi občas někdo něco nutí po telefonu. Kdysi dávno jsem otevřela nějakému muži, co o sobě tvrdil, že je elektrikář. Přímo do bytu jsem ho ale nepustila," popsala svou zkušenost Milada Olejníčková ze Vsetína.

Nejzávažnější případ letošního roku se odehrál v únoru v Rožnově pod Radhoštěm. Staří manželé tehdy přišli téměř o půl milionu korun.

Podle policistů použili podvodníci podobnou fintu jako v případu z minulých dní.

Další na starší lidi fungující lstí je vydávat se za příslušníka rodiny. „V jednom letošním případě se zloděj v telefonu představil jako vnuk. Požadoval půjčku na náklady spojené s dopravní nehodou, kterou údajně v ten den měl. Starý pán nachystal požadovanou částku a chtěl ji odnést ke Kauflandu ve Valašském Meziříčí, kde mělo k nehodě dojít. Venku před domem však už čekal neznámý muž, kterého údajně poslal vnuk, a tomu senior peníze dal," popsala další případ krádeže Javorková. Stejným způsobem byla v Rožnově okradena osmdesátiletá žena. Neznámému muži dala pětadvacet tisíc korun na opravu auta po autonehodě, kterou měl mít její prasynovec.

Policisté proto radí, aby senioři cizí lidi do bytu vůbec nepouštěli. „Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz. Případně ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte," radí Javorková.

Výhodná koupě či výhra? Podvod

Senioři by také neměli podléhat lákavé vidině snadného zbohatnutí. „Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte v naprosté většině jde o podvod. Pozor také na placení přeplatků v hotovosti: distributorské firmy plynu, elektřiny, vody nebo tepla řeší přeplatky formou složenek nebo převodem na účet. Obdobně to platí pro sociální dávky a údajné přeplatky za léky," dodává Javorková.

Přestože se o praktikách podvodníků často mluví v televizi i denním tisku, někteří senioři jsou stále stejně důvěřiví. Stáří totiž přináší ztrátu vrstevníků, přátel, sourozenců, životního partnera a v této situaci se může opatrnost změnit v potřebu sociálního kontaktu. „To i s lidmi, které sice neznáme, ale nastavují nám vlídnou tvář a prezentují svou ochotu pomoci. Věk navíc znamená větší zranitelnost seniorů ze strany agresivních podvodníků. Člověk se zcela jednoduše bojí na svou obranu ozvat," vysvětlila psycholožka Alena Střelcová.

Dalším hlediskem je také změna podoby podvodů. „Praktiky nepoctivců byly dříve daleko průhlednější. Neschovávali se většinou za lákavě se tvářící reklamní akce, vesměs spojené s nabídkou atraktivních odměn a výletů," dodala Střelcová.

Autor: Vendula Životská