Problém, který řeší, se týká domu její maminky ve Střelné a souvisí s výstavbou kanalizace v projektu Čistá řeka Bečva. Stavební firma budovala kanalizaci ve vesnici vloni. „Firma stavěla hlavní rozvody, ale také převážně za pomoci romských občanů pomáhala se stavbou přípojek k jednotlivým rodinným domům," připomíná Ludmila Brousilová.

Kdo za to může?

Na dělníky podle ní nikdo prakticky nedohlížel. Výsledkem je skutečnost, že někteří místní lidé musí v letošním roce opět rozkopávat své zahrady a špatně udělané přípojky budovat znovu. „Jsou lidé, kteří v loňském roce vydali dvacet třicet tisíc, které zaplatili Romům, a letos musí kanalizaci kopat znovu. Zůstávají tak jen oči pro pláč. Moje matka, u jejíhož domu se také podruhé kope přípojka, vydá další desetitisíce za výkopové práce. A to už mělo proběhnout jen jednoduché napojení," zlobí se Ludmila Brousilová.

Podle ní padá část viny i na obecní úřad ve Střelné, který situaci nezabránil.

Podle starosty vesnice Petra Kráčmara však zdejší úřad do budování přípojek k domům mluvit nemůže.

Kopat se mělo až na jaře

„Přípojky jsou v režii vlastníka nemovitosti a navíc neměly být v té době vůbec kopány. Práci si domluvili ti, co dělali pro dodavatele hlavní trasy, jako fušku načerno. Nebylo to organizované ani obcí ani investorem, kterým je Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko," řekl starosta Střelné.

Zdá se tedy, že místní lidé se nechali napálit dělníky, kteří jednali na vlastní pěst. Přípojky se podle starosty Střelné mají kopat až nyní. „V té době totiž ještě nebyl zkolaudovaný ani hlavní řad a přípojky se měly realizovat až po této kolaudaci," vysvětlil Kráčmar.

Dodal, že obec také za tímto účelem doporučila dvě místní firmy, které jsou spolehlivé. „Ale je to záležitost čistě vlastníka pozemku. Je to na jeho pozemku a v jeho vlastnictví. Čistá řeka Bečva se realizuje po šachtu na hranici pozemku," zopakoval starosta.

Špatné spádování je důvod k reklamaci

Obec dále pouze lidem zprostředkovává vyřizování územních souhlasů, tedy jakéhosi stavebního povolení na přípojku, a zprostředkovává podpis smlouvy se společností Vodovody a kanalizace Vsetín.

Do případu domku paní Brousilové se ale přece jen vedení obce Střelná vloží. „Byl jsem se na místo podívat a problém bude i ve čtyřmetrové veřejné části, která není udělaná spádově správně. Takže to bude předmětem reklamace," zdůraznil Petr Kráčmar.

Nejde tedy jen o soukromou přípojku. Bylo nutné odkrýt i veřejnou část. „Budu psát reklamační list na Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko a bude třeba to nahradit. Majitelka to musela řešit na vlastní náklady, protože už jí fekálie tekly zpět do domu. Bylo třeba to urychleně řešit," vysvětlil starosta Kráčmar.

Je to soukromá aktivita jednotlivců

Zkušenosti s romskými „soukromníky" mají také v ostatních vesnicích na Hornolidečsku.

„Vždy se něco vyskytne. Velké problémy ale doposud nebyly," říká třeba starosta Lužné Miroslav Papšík.

O aktivitách najatých romských dělníků ví. „S projektem Čistá řeka Bečva to nemá ale nic společného. Nabízeli našim občanům výkop přípojky. Je to tedy soukromá aktivita jednotlivých lidí," upozornil Papšík.

Oprávněnou reklamaci ve vesnici řešili pouze jednu. „V tomto případě byla ale chyba v projektu," doplnil starosta Lužné.