Ty skokově vzrostly letos na podzim až na 2 500 Kč/GJ. Podle aktuálních informací však CZT očekává, že konečná cena tepla v letošním roce nakonec bude činit 1 386 Kč/GJ, což se podle společnosti projeví vratkami v ročním vyúčtování v únoru nadcházejícího roku.

Společnost CZT dodává teplo na 199 odběrných míst, pod něž spadá také 5 600 bytů. V současné době, pokud nenastanou neočekávané změny do konce roku, očekává CZT konečnou cenu tepla v letošním roce ve výši 1 260 Kč/GJ bez DPH (resp. 1 386 Kč/GJ po připočtení 10 % DPH).

„Díky tomu, že se jedná o městem stoprocentně vlastněnou společnost, nastavili jsme již na začátku energetické krize u CZT prakticky nulový zisk. To nyní znamená, že ve vyúčtování roku 2022 počítáme s přeplatky záloh, které by se měly v případě jednotlivých domácností pohybovat mezi tisícem až čtyřmi tisíci korun podle jejich odběru tepla,“ informoval starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Kaple stojí uprostřed nemocnice
VIDEO: Vsetínské dilema. Ponechat kapli pro věřící nebo postavit nový pavilon

Podle jeho slov je to skvělá zpráva nejen pro obyvatele města, ale také všechny městské a další organizace, které jsou na teplovod připojeny.

Vedení meziříčské radnice o cenách tepla opakovaně jednala s jednatelem CZT i zástupci společnosti DEZA, která dodává teplo pro městský teplovod. Cenu tepla se podařilo stlačit mimo jiné díky úsporným opatřením, jimiž DEZA reagovala na nárůsty cen energií.

„Jednalo se o každodenní optimalizaci výroby tepla a dočasný přesun energeticky náročného zpracování benzolu do naší polské jednotky. Vše s cílem minimalizovat nákupy zemního plynu za vysoké spotové ceny, které se nám podařilo snížit o více než 80 procent,“ přiblížil finanční ředitel společnosti DEZA Daniel Hruška.

Tím se podle něj zvýšil podíl dříve nakoupeného zemního plynu za předválečné ceny a výrazně klesla jeho průměrná cena.

V sádkách v Zubří na Rožnovsku zahájili v pondělí 19. prosince 2022 prodej vánočních ryb.
Nedostatek vánočních ryb? My jich máme dost, vzkazují ze zuberských sádek

„Zásluhou těchto opatření i nečekaně příznivého vývoje ceny zemního plynu se nám podařilo snížit očekávanou průměrnou cenu tepla roku 2022 o přibližně 250 Kč/GJ bez DPH. Je třeba ještě doplnit, že pro naši společnost jsou dodávky tepla službou občanům města, ve kterém působíme a nejsou pro DEZu ziskovou záležitostí,“ poznamenal Hruška.

Podle společnosti CZT se prozatím pozitivně vyvíjí také odhad ceny tepla pro rok 2023. Od 1. ledna firma předpokládá její zvýšení. To ale nebude razantní. Zálohová cena má činit 1 345 Kč/GJ bez DPH (1 479,5 Kč/GJ i s daní).

„Na jejím zvýšení se podílí poměrně velký nárůst ceny nakupované elektrické energie. V CZT ale děláme vše pro nejnižší dosažitelnou cenu tepla v rámci naší technologie výroby a distribuce. Při absolutním srovnání lze říci, že se pohybujeme na průměrné ceně tepla v České republice,“ řekl Josef Gába, jednatel CZT Valašské Meziříčí.