Slavnostní pojmenování prostoru se uskuteční na sklonku června, u příležitosti konání mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec.

„První návrh na pojmenování prostranství po Jarmile Šulákové jsme obdrželi od Obce spisovatelů a ten podpořila i kulturní komise Rady města,“ sdělil starosta Vsetína Jiří Růžička.

Cukráři z Integrované střední školy - Centra odborné přípravy ve Valašském Meziříčí soutěží ve středu 19. února 2020 v klání inspirovaném televizní reality show Peče celá země.
Televizní reality show jako inspirace. Ve Valmezu pekla celá škola

Důvod, proč ponese jméno slavné vsetínské rodačky právě dané místo, je třeba hledat v minulosti.

„Místo je spojené s bývalou prodejnou gramodesek, kde paní Jarmila Šuláková prodávala. Jde tedy o jistou symboliku,“ vysvětlil Růžička.

Královna lidové písně

Jarmila Šuláková se narodila 27. června 1929. Interpretka, pro kterou se vžil titul Královna lidové písně, si získala srdce tisíců posluchačů svým zpěvem i srdečným projevem na Valašsku i za hranicemi regionu a státu.

Hudební nadání zdědila po rodičích, kteří ji přivedli ke zpěvu. Vyučila se švadlenou a do roku 1950 pracovala v kožešnictví u Táborských. V roce 1950 nastoupila do prodejny Supraphon ve Vsetíně. Tady byla denně v kontaktu s hudbou a setrvala zde až do roku 1985, kdy odešla jako vedoucí prodejny do důchodu.

Stála u zrodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. Koncem padesátých let začala spolupracovat také s Janem Rokytou a cimbálovou muzikou Technik. Její jméno je nerozlučně spjato se vsetínskými muzikami Vsacan a Jasénka. Natáčela v rozhlasových i televizních studiích. V letech 1995 – 2011 zpívala s kapelou Fleret.

Roku 2005 se stala čestnou občankou města Vsetína. V roce 2008 zvítězila v anketě Osobnost roku Zlínského kraje. Jarmila Šuláková zemřela 11. února 2017 v 87 letech. Má pomník na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm. Prezident Miloš Zeman jí udělil státní vyznamenání in memoriam.

Na Valašském Slavíně v Dřevěném městečku přibyla k velikánům zdejšího regionu další významná osobnost, mimořádná zpěvačka a královna lidových písní Jarmila Šuláková.
Jarmila Šuláková shlíží ze Slavína