Lidé na Valašsku přitom o nebezpečné bakterii příliš nevědí. Prevenci navíc podceňují. „Nevím, co je to za bakterii, ale v dnešní době je tolik nových virů a nákaz, že mě to nepřekvapuje," přiznala Anna Vacková ze Vsetína.

Pneumokokovi se dá bránit očkováním, Valaši však o této možnosti nevědí. „Pojídám ovoce a zeleninu, to je moje prevence. Že by existovalo účinné očkování proti pneumokokovi, ale nevím," doplnila Vacková.

Jinak je na tom Jitka Prutková, která pracuje ve zdravotnictví. „Uvědomuji si rizika spojená s nákazou, ale očkovaná nejsem. Doufám, že mě to nepotká," svěřila se Prutková.

Pneumokokovou nákazou jsou nejvíce ohroženi lidé vyššího věku. „Jedná se o osoby ve věkové skupině padesát až sedmdesát devět let," upřesnila epidemioložka Hana Tkadlecová z krajské hygienické stanice ve Zlíně, která dále upozornila na množství nákaz v regionu. „Nejvíce nakažených pacientů máme hlášeno právě v okrese Vsetín," doplnila epidemioložka Tkadlecová.

Závažnost onemocnění způsobeného pneumokokem může být různá. „Lidé se mohou léčit na ORL, plicním, nejčastěji ale nakažení končí na infekčním oddělení," prozradila za nemocnici ve Valašském Meziříčí Radka Baková s tím, že lehčí formy se mohou léčit i ambulantně.

Pneumokok je zrádný, příznaky se podobají chřipce. Teplota, zimnice, třesavka, bolesti hlavy a zvracení, to vše může znamenat nákazu smrtící bakterií. Postihuje jednotlivé orgány a způsobuje závažné záněty uší, zápaly plic i meningitidu.

Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zdravotníci doporučují co nejdříve vyhledat lékaře. Účinnou ochranou proti bakterii je očkování.

Ve Zlínském kraji se od Nového roku pneumokokem nakazilo 22 lidí, z toho 17 jich bylo v rizikové skupině nad 50 let. Čtyři z nakažených následky pneumokoka nepřežili.