Modernizovaný areál vodních sportů a rekreačního pohybu ve Valašské Senici je tak připraven přijmout v nejbližších dnech první návštěvníky.

Mezi nimi nebude chybět ani Zbyněk Přeček. „Máme v této oblasti chalupu. Jezdíváme tu po lesních stezkách na kolech. Koupání v Senici bývá vždy příjemným zpestřením. Někdy ale hodně chladným," vyznal se Vsetíňan.

Díky novým solárním kolektorům ale letos čeká ve Valašské Senici na plavce o poznání teplejší voda, než tomu bývalo. Na svahu nad koupalištěm jsou totiž umístěny 84 solární panely pro ohřev vody. „Její teplota díky nim dosáhne až na osmadvacet stupňů," vysvětlil starosta Valašské Senice Pavel Novosád.

Kolektory ale podle jeho slov poslouží i k ohřevu teplé užitkové vody pro provoz celého areálu. „Přes zimu pak k nezbytnému temperování jednotlivých objektů," dodal starosta.

Stěžejním důvodem k výstavbě kolektorů byla potíž se studenou vodou v bazénech. Areál stojí u lesa a je tu i proto chladněji. „Teplotu bazénové vody ovlivňuje také voda z podzemních šedesát metrů hlubokých vrtaných studní. Je naprosto čistá, ale má pouze šest stupňů. Denně je jí potřeba do bazénů dopustit až pětadvacet kubíků," pověděl Valašskému deníku Novosád. Teplota vody v sezoně kvůli tomu dosud dosahovala maximálně 22 stupňů.

Protože jsou kolektory umístěny v prudkém svahu, muselo dojít na stabilizaci paty svahu železobetonovou opěrnou zdí.

Sportovně relaxační areál ve Valašské Senici však nenavštěvují pouze milovníci plavání. Pro ty ostatní nechala radnice zmodernizovat plochu pro míčové hry. „Položena je tu umělá tráva. Zahrát je si možné volejbal, badminton, stolní tenis a další míčové hry," prozradil Pavel Novosád.

Koupaliště funguje v příhraniční obci od roku 1982. Prošlo již několika rekonstrukcemi. Zatím poslední byla ukončena před šesti lety. Opravy se však kvůli novým požadavkům na hygienu týkaly především sociálního zařízení, hospůdky, úpravny vody, dvou bazénů, odpočinkových ploch, zpevněných ploch v celém areálu a vybudování dvou vrtaných studní.

Celkové náklady na modernizaci koupaliště ve Valašské Senici přišly na osm milionů korun. „Obec zaplatí ze svého milion. Zbytek pokryje dotace Ministerstva financí," poznamenal starosta vesnice Pavel Novosád.