Požadují přehodnocení usnesení minulého vedení města. Bývalí radní totiž nechtěli kanalizaci v této části města postavit. Také současní zastupitelé petičníkům oponují finanční nevýhodností uvedeného požadavku. Žádost sice vzali na vědomí, nové kanalizace se ale místní nedočkají.

Lidé žijící Za Drahou v petici rovněž upozorňují, že vybudování kanalizace bylo již součástí projektu Čistá řeka Bečva I.

„Nakonec ale k realizaci nedošlo," stěžuje si dvaatřicet obyvatel podepsaných pod referendem.

Petice upozorňuje také na to, že zmiňovaná lokalita spadá do průmyslové zóny.

„Ta se bez kanalizace neobejde," vyjádřil svůj názor Meziříčan Oldřich Tomášek.

Zastupitelé s výstavbou kanalizace nesouhlasí. Rozhodující roli v tom sehrála ekonomika.

„Stavba splaškové kanalizace v této lokalitě je finančně značně nevýhodná. Její návratnost je až šestatřicet let," vyjádřil se vedoucí odboru komunálních služeb Městského úřadu Valašské Meziříčí Václav Chajdrna.

Případné napojení lokality Za Drahou na kanalizaci je v současnosti vypočítáno na přibližně pětadvacet milionů korun.

„Část území je ale v územním plánu vyčleněna jako plocha silniční dopravy. Jedná se o územní rezervu pro obchvat města, což je veřejně prospěšná stavba," dodal vedoucí odboru.

Kanalizaci proto podle něj v této části Valašského Meziříčí není možné povolit.

Vedení městského úřadu navíc argumentuje tím, že v případě dobudování silničního obchvatu zůstanou v místě pouze jen asi tři rodinné domy.

Představitelé města však po svých předchůdcích zdědili možné řešení.

„Úvaha je taková, že tomu, kdo bude platit stočné, tomu zajistí společnost Vodovody a kanalizace bezplatné vyvezení odpadních jímek," poznamenal valašskomeziříčský místostarosta Josef Vrátník (BEZP.)