Návštěvníci rožnovského skanzenu budou moci po celý den ochutnávat pečivo od dvaceti zúčastněných pekařských firem od nás i ze Slovenska.

„Ukázky pečení čerstvého chleba budou letos k vidění v Billově domě v Dřevěném městečku a vodním mlýně v Mlýnské dolině,“ upřesnil ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš.

Chybět nemůže ani tradiční pekařský trojboj složený z netradičních disciplín. Letos v nich ale budou zápolit návštěvníci muzea. Závodníky čeká běh s trakařem naloženým pytli mouky, běh na chůdách s pekařskou nůší na zádech a běh s půllitrem piva na lopáři (dřevěná lopata na podávání chleba do pece – pozn. red.).

Pohled z vrchu Helštýn na Valašské Meziříčí. Ilustrační foto
Krásenská obora zůstane odpočinkovou zónou, rozhodli v anketě Meziříčané

Kromě uvedeného se návštěvníci mohou zapojit také do hlasování v soutěži o nejlepší pekařský stánek a ohodnotit hlasovacím kupónem vybranou pekařskou firmu. Vyhlášení vítězů je naplánované na 14.45 hodin. Uskuteční se v komorním amfiteátru v Dřevěném městečku.

Po celý den bude připravený také bohatý kulturní program.

„Na pódiu u rybníčka vystoupí Dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk, komorní amfiteátr uvítá Folklorní soubor Klas z Kralic na Hané a Cimbálovou muziku Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště,“ vyjmenoval Jindřich Ondruš.

PEKAŘSKÁ SOBOTA - PROGRAM

9.00 otevření areálu

10.00 slavnostní zahájení

10.30 – 12.00 pekařský trojboj - soutěž návštěvníků v netradičních disciplínách

11.00 – 13.00 Dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk – pódium u rybníčka

13.00 – 14.00 vystoupení Folklorního souboru Klas z Kralic na Hané 

14.45 vyhlášení vítězů soutěže O nejlepší pekařský stánek – komorní amfiteátr

15.00 – 16.00 Cimbálová muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště – komorní amfiteátr