Zdražení pečiva si nevšimla Žaneta Blažková z Valašského Meziříčí.

„Občas kupuji sladké pečivo, které vejce obsahuje. Cena ale zůstává pořád stejná,“ přiblížila. Pečivo podle ní však stát více může. „Zvlášť v dnešní době, kdy se zdražuje snad úplně všechno. Je ale otázka, jestli budou „na vině“ přímo vejce,“ dodala.

Zdražování kvůli vyšší ceně vajec zatím neplánuje majitelka Pekařství Valašské frgály Jana Kasalová.

„Vzhledem k ekonomické situaci na trhu zdražovat ani nemůžeme. Zásobujeme totiž převážně obchodní řetězce,“ popsala. Pokud by přeci jen zdražili, klesl by odbyt. „Zvláště nyní, když lidé zvažují utracení každé koruny,“ řekla Kasalová.

O navýšení cen nepřemýšlí ani Hana Slováčková z firmy Dorty Vsetín. „Myslím, že je to spíš přechodné, a to, že vejce stojí více, nebude mít dlouhého trvání,“ poznamenala Slováčková.

Cena vajec podle ní už není tak vysoká jako před časem. „Po Velikonocích nejspíš půjde ještě níž,“ dodala.

Na nesnáze výrobců sladkých pochoutek upozornil před časem předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v České republice Jaromír Dřízal.

„Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly,“ řekl. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce. Dřízal zdůraznil, že zejména pro malé a střední pekaře a cukráře může být neustálé zdražování vstupů likvidační.

„Mnozí z nich již teď „melou z posledního“ a zvažují ukončení činnosti. Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady,“ dodal.