Na podiu se představil patnáctičlenný soubor s prvotřídními zpěváky, tanec zajišťoval soubor El Grupo De Bailar. Pasión De Buena Vista zhlédlo již přes 600000 diváků ve 35 zemích na více než 600 představeních.

Soubor se vrátil do Česka po čtyřech letech od úspěšné tuzemské premiéry a v rámci evropského turné navštívil Prahu, Ostravu, Brno a na závěr i naše krajské město. Ti, kteří si dva roky počkali na vinou covidu odložený koncert, rozhodně nelitovali.

Historie havanského klubu

Buena Vista Social Club byl havanský členský společenský klub známý především svými tanečními a hudebními aktivitami. V 40. letech 20. století se zde setkávali kubánští hudebníci a v roce 1996, po více než 50 letech od jeho zrušení v důsledku kubánské revoluce, inspiroval amerického kytaristu a producenta Ry Coodera, britského producenta Nicka Golda a havanského hudebníka Juana de Marcos Gonzáleze k projektu Buena Vista Social Club.

Nahráli pozapomenutých kubánských hudebníků, z nichž někteří v tomto klubu účinkovali ještě v dobách jeho největší slávy.

Zlínská zoo letos hlásí rekordní počet vylíhnutých mláďat želvy ostruhaté; březen 2023
Už se líhnou. Zlínská zoo hlásí rekordní počet mláďat želvy ostruhaté

Stejnojmenné album mělo nejen obrovský úspěch, podpořený také filmovým dokumentem německého režiséra Wima Wenderse a získalo i cenu Grammy v kategorii "Best Tropical Latin Performance". Název Buena Vista Social Club se pak stal zastřešujícím pro volnou formaci kubánských hudebníků.

V klubu Buena Vista působili ve 30. a 40. letech 20. století prominentní hudebníci, jako např. hráč na basu Cachao López a kapelník Arsenio Rodríguez. Rubén González.

Ten charakterizoval tuto dobu jako období skutečného hudebního života na Kubě, kdy se nedalo vydělat mnoho peněz, ale každý hrál, protože skutečně chtěl.

Nová první dáma Eva Pavlová si oblékla na slavnostní oběd s bývalým prezidentem Milošem Zemanem šaty od přední české návrhářky Zuzany Kubíčkové, rodačky ze Zlína.
První dáma Eva Pavlová oblékla model návrhářky ze Zlína

V té době se také objevilo jazzem ovlivněné mambo, charanga a taneční formy jako pachanga a cha-cha-cha. Docházelo také k rozvoji afrokubánských hudebních stylů, jako jsou rumba a son, ze kterého se přispěním Arsenia Rodrígueze vyvinul son montuno.