VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karel Palička podlehl na svých cestách kouzlu thajské kuchyně

KAROLINKA - Na svoji letos už třetí návštěvu Thajského království se chystá čtyřiatřicetiletý cestovatel Karel Palička z Karolinky. Exotická země ho zaujala nejen přírodními a kulturními památkami, ale také množstvím chutí tamní pestré kuchyně.

5.9.2007
SDÍLEJ:

Karel PaličkaFoto: DENÍK/Michal Mikulenka

Buddhistické Thajsko popisuje cestovatel jako přátelskou a kulturní zem, kde se, na rozdíl třeba od Afriky, člověk nemusí tolik obávat nemocí. „Já jsem se nechal preventivně naočkovat proti žloutence, jak jsem se později dozvěděl, výskyt této nemoci je v Thajsku nižší než v České republice. Velice vzácná je tam i malárie,“ tvrdí Karel Palička. Přesto nikoho od očkování proti tropickým nemocem odrazovat nechce.


Bangkok: Město andělů a ostrých jídel

Pokud chce turista vyzkoušet pravé thajské speciality, neměl by podle něj vyhledávat luxusní hotely a restaurace. „Tam jsou už jídla často přizpůsobená pro Evropany a další návštěvníky země,“ vysvětluje Karel Palička. Mnohem větší zážitek pro opravdového gurmána nabízejí nespočetné stánky v ulicích měst, jakým je například Bangkok, který Thajci dokonce nazývají Městem andělů. „Evropana překvapí obrovský provoz v ulicích a s tím související smog. Do toho se linou různé vůně jídel od smažených kobylek, přes krevety až po fritované nudle a nespočetné množství různě upravené rýže,“ popisuje cestovatel.

Sám vyzkoušel krajové speciality všech thajských oblastí. „Thajci milují velmi ostrá jídla, hlavně v severovýchodní oblasti Issan. Používají značné množství zeleniny, z níž většinu ani neumím pojmenovat. Střední Thajsko se zase vyžívá spíše ve sladkých jídlech,“ pokračuje Karel Palička s tím, že jídlo je v celém Thajsku společenskou událostí a nikdo do restaurací nechodí sám.

Při návštěvě tohoto exotického království doporučuje vyzkoušet krevetí polévku, kterou si tam zamiloval. „Na Evropana je opět poměrně ostrá, ale dá se na to zvyknout. Oblíbil jsem si též pataj, což jsou fritované nudle s krevetami. Khao nio je pro změnu lepkavá rýže na stovky způsobů a podává se třeba s kukuřicí,“ vypráví.

K jídlu se používá pouze lžíce a vidlička. „Ta slouží ale pouze jako takové hrabátko, kterým se jídlo nahrne na lžičku. Nůž se v jídelně nepoužívá,“ poznamenal cestovatel. Všiml si, že Thajci hojně užívají i nám známou zeleninu jako je mrkev nebo rajská jablíčka: ty ale pěstují ve sklenících, které se na rozdíl od našich kvůli vysoké venkovní teplotě naopak chladí.

„Ke slazení se používá zdraví prospěšnější třtinový, ovocný nebo kokosový cukr,“ popisuje. Na obyvatelích thajského království si všiml ještě jedné zajímavosti. „Naprostá většina jich má zdravé zuby. Zubaři tam žijí hlavně ze zahraniční klientely. Domácí tvrdili, že je to tím ostrým jídlem,“ dodal Karel Palička.

5.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté HC Energie (v bílém) přivítali Vsetín.
41

Senzace. Hokejisté Vsetína vyloupili Karlovy Vary

Deník nám fandí

Nepropásněte! Fotoalba sportovců v pondělním vydání Valašského deníku

Snoubenci si své ano čím dál častěji říkají na netradičních místech

Mezi poslední snoubence, kteří si v loňském roce stihli vyměnit prstýnky, patří Nikol Machová a Jan Vašák z Valašského Meziříčí. Svatbu, kterou pojali jako cirkusovou party, si s více než stovkou hostů užili poslední den roku ve velkém sále zámku Žerotínů.

Kandidát na prezidenta si odvezl ze Slovácka několik lahví slivovice

Bouřlivým potleskem přivítali v sobotu krátce po poledni obyvatelé Tupes kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše. Před tamní firmou Alucast se jich sešlo několik desítek. Z davu bylo slyšet slova podpory.

Členové Fotoklubu Vsetín vystavili za deset let tisíce fotek

ROZHOVOR / Fotoklub Vsetín slaví deset let. Na jeho vznik, poslání, činnost i úspěchy fotografů zavzpomínal jeden ze zakládajících členů František Novotný. 

Jiří Škorpík, 4TET: Od první noty po koncert to trvá měsíce

ROZHOVOR / Nadcházející kulturní sezonu otevřel Dům kultury Vsetín koncertem k zahájení roku 2018 vystoupením vokálního seskupení 4TET.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>