VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karel Palička podlehl na svých cestách kouzlu thajské kuchyně

KAROLINKA - Na svoji letos už třetí návštěvu Thajského království se chystá čtyřiatřicetiletý cestovatel Karel Palička z Karolinky. Exotická země ho zaujala nejen přírodními a kulturními památkami, ale také množstvím chutí tamní pestré kuchyně.

5.9.2007
SDÍLEJ:

Karel PaličkaFoto: DENÍK/Michal Mikulenka

Buddhistické Thajsko popisuje cestovatel jako přátelskou a kulturní zem, kde se, na rozdíl třeba od Afriky, člověk nemusí tolik obávat nemocí. „Já jsem se nechal preventivně naočkovat proti žloutence, jak jsem se později dozvěděl, výskyt této nemoci je v Thajsku nižší než v České republice. Velice vzácná je tam i malárie,“ tvrdí Karel Palička. Přesto nikoho od očkování proti tropickým nemocem odrazovat nechce.


Bangkok: Město andělů a ostrých jídel

Pokud chce turista vyzkoušet pravé thajské speciality, neměl by podle něj vyhledávat luxusní hotely a restaurace. „Tam jsou už jídla často přizpůsobená pro Evropany a další návštěvníky země,“ vysvětluje Karel Palička. Mnohem větší zážitek pro opravdového gurmána nabízejí nespočetné stánky v ulicích měst, jakým je například Bangkok, který Thajci dokonce nazývají Městem andělů. „Evropana překvapí obrovský provoz v ulicích a s tím související smog. Do toho se linou různé vůně jídel od smažených kobylek, přes krevety až po fritované nudle a nespočetné množství různě upravené rýže,“ popisuje cestovatel.

Sám vyzkoušel krajové speciality všech thajských oblastí. „Thajci milují velmi ostrá jídla, hlavně v severovýchodní oblasti Issan. Používají značné množství zeleniny, z níž většinu ani neumím pojmenovat. Střední Thajsko se zase vyžívá spíše ve sladkých jídlech,“ pokračuje Karel Palička s tím, že jídlo je v celém Thajsku společenskou událostí a nikdo do restaurací nechodí sám.

Při návštěvě tohoto exotického království doporučuje vyzkoušet krevetí polévku, kterou si tam zamiloval. „Na Evropana je opět poměrně ostrá, ale dá se na to zvyknout. Oblíbil jsem si též pataj, což jsou fritované nudle s krevetami. Khao nio je pro změnu lepkavá rýže na stovky způsobů a podává se třeba s kukuřicí,“ vypráví.

K jídlu se používá pouze lžíce a vidlička. „Ta slouží ale pouze jako takové hrabátko, kterým se jídlo nahrne na lžičku. Nůž se v jídelně nepoužívá,“ poznamenal cestovatel. Všiml si, že Thajci hojně užívají i nám známou zeleninu jako je mrkev nebo rajská jablíčka: ty ale pěstují ve sklenících, které se na rozdíl od našich kvůli vysoké venkovní teplotě naopak chladí.

„Ke slazení se používá zdraví prospěšnější třtinový, ovocný nebo kokosový cukr,“ popisuje. Na obyvatelích thajského království si všiml ještě jedné zajímavosti. „Naprostá většina jich má zdravé zuby. Zubaři tam žijí hlavně ze zahraniční klientely. Domácí tvrdili, že je to tím ostrým jídlem,“ dodal Karel Palička.

5.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16200 kč, mzda max. 18200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘI, Zaměstnání na dobu určitou 1 rok - při oboustranné spokojenosti možné prodloužení pracovní smlouvy!, POŽADUJEME: min.SŠ vzdělání s výučním listem nebo maturitou v oboru požadované práce, praxe v oboru požadované práce, znalost dietního vaření, schopnost týmové práce, zdravotní způsobilost, potravinářský průkaz, trestní bezúhonnost., NÁPLŇ PRÁCE: výroba teplých jídel nebo specialit teplé kuchyně, výroba dietních jídel v rozsahu podle dietního systému. , NABÍZÍME: stravování., PRVNÍ KONTAKT: p. Hana Davidová, telefonicky Po-Pá od 8:00-14:00 hod. na čísle 739 480 261, e-mailem: davidova@sluzbyvsetin.cz nebo osobně na pracovišti po telefonické domluvě. Pracoviště: Sociální služby vsetín, příspěvková organizace 03, 756 23 Jablůnka nad Bečvou. Informace: Hana Davidová, +420 571 452 219.

Výroba - Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků 15 000 Kč

Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků Lakýrníci a natěrači kovů a kovových výrobků *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: LAKÝRNÍCI *, První kontakt: telefonicky 571 495 937 nebo e-mailem: anna.krenkova@zamet.cz. Pracoviště: Zamet, spol. s r.o. 02, 756 03 Halenkov. Informace: Anna Křenková, +420 571 495 937.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Plastikáři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PLASTIKÁŘI, Požadujeme: vyučení v technickém oboru je výhodou, ale není podmínkou, zaškolíme. Spolehlivý a zodpovědný přístup, manuální zručnost, dobrý zdravotní stav., Nabízíme: zázemí stabilní zavedené firmy, zajimavé mzdové ohodnocení závislé na výkonu, práci ve dvousměnném provoze, závodní stravování zdarma, možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou., První kontakt telefonicky na čísle: 571 447 575, 731 503 492 v pracovní dny od 7 - 15 hod., e-mail: jana.cahlova@form-composite.com, možnost osobní schůzky v areálu FORM s.r.o. ve Střelné., ov. email 18.4.2018. Pracoviště: Form s.r.o. 02, 756 12 Horní Lideč. Informace: Jana Cahlová, +420 571 447 575,731 503 492.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 19 800 Kč

Číšníci a servírky Číšník / Servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 19800 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: praxi v oboru, spolehlivost, samostatnost, pracovitost, schopnost jednání s lidmi, trpělivost. , Nabízíme: Personální strava, možnost ubytování., Možno i na dohodu., První kontakt: osobně nebo telefonicky (8-15 h.). Pracoviště: Penzion pod přehradou, 756 57 Horní Bečva. Informace: Ester Masná, +420 604 278 761.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 21.–22. dubna 2018

Šťastná třináctka pro Kometu a červené trenky pro Zemana: videosouhrn víkendu

Extraligoví házenkáři Zubří (v bílém) v play-off proti Frýdky-Místku

Házenkáři Zubří jsou v semifinále. Za postup dostali guláš a tři piva

Valmez srazily do kolen individuální chyby a dostal čtverku

Velmi líbivé utkání sehráli fotbalisté třetiligového Valmezu na půdě postupového aspiranta z Velkého Meziříčí. Kvalitní soupeř v utkání trestal jejich individuální chyby a byla z toho nakonec příliš vysoká porážka.

V Poličné někdo tráví kočky, v jedné zjistili zakázanou látku

Případem pošlých koček v Poličné u Valašského Meziříčí se začala zabývat policie. Zvířata se ztrácejí už tři roky.

Neukázněný kuřák zapálil střechu rodinného domu v Hrozenkově

V pátek v noci, krátce po dvaadvacáté hodině vyjeli profesionálové ze Vsetína a dobrovolní hasiči z Karolinky, Halenkova, Nového Hrozenkova a Velkých Karlovic k požáru střechy rodinného domu v Novém Hrozenkově, který sousedí s budovou místní pekárny.

Michal Molek: Naši žáci budou připravení a neztratí se v žádném systému

ROZHOVOR/ Ředitel Michal Molek v rozhovoru o alternativním vzdělávání, rostoucím zájmu i úloze dnešních škol

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT